Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Minister Kubiš pripustil odchod z vlády

Ján Kubiš
Ján Kubiš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kabinet premiéra Roberta Fica by v budúcnosti mohol opustiť minister zahraničných vecí Ján Kubiš (nominant Smeru-SD). Šéf diplomacie pre denník Hospodárske noviny pripustil, že o rok či dva prijme niektorú z pracovných ponúk v európskych inštitúciách. Nevylúčil pritom ani post eurokomisára.

"Môžem potvrdiť len jedno, pochopiteľne, že ponuky som už dostal. Tých pozícií je veľmi zaujímavých niekoľko, ktoré sa otvárajú v nasledujúcich, povedzme, dvanástich mesiacoch," povedal minister. Ponuky vraj doposiaľ odmietal. "Zatiaľ pôsobím a som veľmi spokojný, že môžem pôsobiť vo vláde Slovenskej republiky, ale netvrdím, že o nejaký rok - dva niektorú z tých ponúk neprijmem," vyhlásil Kubiš.

Podľa denníka sa v poslednom čase o Kubišovi hovorí ako o možnom kandidátovi na eurokomisára. V súčasnosti Slovensko v komisii zastupuje Ján Figeľ, ktorého presadila predchádzajúca vláda.

Minister pripustil, že by miesto eurokomisára prijal. "Ja osobne si viem predstaviť veľmi veľa medzinárodných pozícií, do ktorých by som rád išiel pracovať. Možno aj vrátane pozície eurokomisára, ale ako hovorím, je veľmi veľa zaujímavých pozícií, ktoré by ma dokázali osloviť," poznamenal.

V tlači sa už skôr objavili úvahy o plánovanej výmene ministra zahraničných vecí. Za údajnou snahou zosadiť šéfa diplomacie by vraj mali byť snahy niektorých členov Smeru-SD. Špekulovalo sa, že Kubišovým nástupcom by mohol byť minister kultúry Marek Maďarič. Premiér, strana Smer aj Maďarič to však popreli.

Ficovu vládu od jej nástupu pred viac ako dvoma rokmi už opustili piati ministri. Z kabinetu odišli alebo boli odvolaní minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS), minister obrany Fraqntišek Kašický (Smer-SD), minister zdravotníctva Ivan Valentovič (Smer-SD), minister životného prostredia Jaroslav Izák (SNS) a ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu