Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smer poprel, že by chcel nahradiť Kubiša Maďaričom

Minister kultúry Marek Maďarič
Minister kultúry Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Vládny Smer-SD dnes poprel, že by sa chystal odvolať šéfa diplomacie Jána Kubiša a nahradiť ho terajším ministrom kultúry Marekom Maďaričom.

Informovala o tom stranícka hovorkyňa Katarína Kližanová Rýsová. Strana premiéra Roberta Fica tak reagovala na informácie denníka Plus jeden deň, podľa ktorého sa takáto zmena pripravuje. Odchod Maďariča do kresla ministra zahraničných vecí odmietol aj jeho hovorca Jozef Bednár.

"Ide o nezmysly, Smer-SD takéto zmeny nechystá," povedala bez ďalších podrobností Kližanová Rýsová. "Pán minister (Maďarič) lepší vtip už dávno nepočul," poznamenal Bednár. Kubiš by mal podľa denníka Plus jeden deň prísť o svoje kreslo, lebo jeho politika sa nepozdáva viacerým predstaviteľom Smeru-SD vrátane Fica. "Minister nie je tímový hráč a to premiérovi prekáža," odvolali sa noviny na nemenovaný zdroj zo Smeru-SD.

Fico v júni vyhlásil, že Kubiš má naďalej jeho dôveru. Reagoval tak na neoficiálne informácie z prostredia Smeru-SD, podľa ktorých predsedníctvo strany kritizovalo Kubišovo pôsobenie na ministerstve zahraničných vecí. Médiá predtým informovali, že vedenie Ficovej strany kritizovalo Kubiša za jeho údajné snahy zablokovať politické nominácie na veľvyslanectvách i na ministerstve. Predseda vlády však zároveň naznačil čiastočnú nespokojnosť s Kubišovým úradom, ktorý má podľa neho rezervy v presadzovaní ekonomických záujmov krajiny v zahraniční.

Plus jeden deň upozornil, že Maďarič je v týchto dňoch členom slovenskej delegácie v Spojených štátoch amerických, kde ho išli predstaviť "v súvislosti s postom ministra zahraničných vecí". Maďarič však v diplomatických kruhoch nie je známy, aj pred vymenovaním za ministra sa pohyboval v oblasti kultúry. V minulosti pôsobil napríklad v Slovenskej televízii. Písal i televízne scenáre a rozhlasové hry. Po prípadnom Maďaričovom odchode na Kubišovo miesto by sa mal novým ministrom kultúry údajne stať poslanec Ján Podmanický.

Po predvlaňajšom nástupe Ficovho kabinetu došlo k výmenám šéfov na ministerstvách pôdohospodárstva, zdravotníctva, obrany a životného prostredia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu