Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ochranári sa obávajú o Tatry, chcú sa stretnúť s Ficom

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Aktivisti z mimovládnych organizácií a niekoľko odborníkov dnes v otvorenom liste požiadali predsedu vlády Roberta Fica o stretnutie.

Podľa aktivistov si vláda nevypočula ich stanovisko k situácii v tatranských lesoch a používaním postupov lesníkov hrozí poškodzovanie prirodzených lesov a biotopov. Lesníci a ochranári sa dlhodobo sporia o chemické zásahy proti podkôrnemu hmyzu či ťažbu kalamitného dreva.

"Dovoľujeme si vysloviť vážne obavy, že členovia slovenskej vlády dostávajú účelovo skreslené informácie o problematike zdravotného stavu lesov," napísali v liste zástupcovia Lesoochranárskeho združenia Vlk či bývalí pracovníci Správy Tatranského národného parku.

Podľa nich bol Fico počas minulotýždňovej návštevy kalamitou postihnutej Tichej a Kôprovej doliny informovaný jednostranne. V liste, ktorý podpísal bývalý riaditeľ Správy Tatranského národného parku Tomáš Vančura alebo vedecký pracovník Botanickej záhrady Univerzity Komenského v Blatnici Ján Topercer, aktivisti požiadali Fica o stretnutie ešte pred najbližším zasadnutím vlády, ktoré má byť v stredu v Spišskej Novej Vsi.

Úrad vlády sa zatiaľ k ich požiadavke nevyjadril, premiérova hovorkyňa Silvia Glendová ČTK povedala, že Fico by mohol reagovať v utorok. Tatry sa po veternej smršti z roku 2004 stali dejiskom sporov medzi lesníkmi, vládou a ochranármi.

Aktivisti kritizovali snahu vyťažiť popadané kalamitné drevo aj v najprísnejšie chránených lokalitách, lesníci naopak varovali pred rozšírením podkôrneho hmyzu aj na zdravé stromy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu