Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico dnes odmietol časť vedeckej vízie, ktorú nechal vypracovať

Róbert Fico
Róbert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes odmietol časť vízie slovenských vedcov o smerovaní Slovenska, ktorú si nechala vypracovať jeho vláda. Vedci totiž v materiáli okrem iného navrhovali postupné zvýšenie veku odchodu do dôchodku či nové poplatky v zdravotníctve.

Opatrenia považovali za nevyhnutné pre udržanie ekonomiky. Fico s tým však nesúhlasil. "Pokiaľ budem predsedom vlády Slovenskej republiky, tak vek pri odchode do dôchodku sa nebude predlžovať," vyhlásil premiér pred novinármi. Rovnako zamietol aj spustenie nových poplatkov v zdravotníctve, ktoré by mali kompenzovať predpokladaný nárast výdavkov na starostlivosť o početnejšiu populáciu starších ľudí.

To, že má na riešenie budúcich problémov Slovenska iný názor než autori vízie, však označil za dôkaz, že štúdiu vytvorili nezávislí odborníci. Vízia o vývoji na Slovensku do roku 2030, ktorú vypracovala asi stovka špecialistov zo Slovenskej akadémie vied (SAV) či vysokých škôl, ponúka pravdepodobný scenár vývoja v ekonomike, sociálnej oblasti či energetike.

Premiér dnes o nej diskutoval s prezidentom Ivanom Gašparovičom a chcel by pre ňu získať širokú politickú podporu. Okrem iného štúdia predpokladá nárast počtu ľudí v dôchodkovom veku, čo sa odrazí vo zvýšených výdavkoch na penzie, ale aj zdravotníctvo. Napriek tomu, že Fico odmietol navrhnuté riešenia na vyrovnanie sa s nepriaznivým demografickým vývojom, jeden z tvorcov štúdie Peter Staněk to nepovažoval za spochybnenie práce vedcov.

"Vízia je scenár možných podôb. Všetko sú to podoby možných riešení a na premiérovi je, ktorý krok si zvolí politicky," povedal ekonóm zo SAV a Ficov poradca. Staněk už skôr kritizoval napríklad aj zámer vlády stavať diaľnice prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP).

Peniaze, ktoré do budovania vložia súkromné spoločnosti, bude totiž potrebné v budúcnosti vrátiť. Aj vzhľadom na svetovú finančnú krízu, ktorá prepukla pre ťažkosti ľudí splácať úvery, by štát mal v súčasnosti v čo najväčšej miere šetriť, myslí si Staněk. "Prežije ten, kto bude mať najmenšie úvery a likviditu. To sa týka občanov, podnikov, bánk, ale aj štátov," dodal.

V budúcom roku by sa síce schodok rozpočtu mal v pomere k výkonu ekonomiky znížiť, deficit však podľa odhadov dosiahne aj tak úroveň 32 miliárd korún (1,06 miliardy eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu