Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Dlažba z Bratislavského hradu pravdepodobne nie je rímska

Bratislavský hrad
Bratislavský hrad

BRATISLAVA - Dlažba, ktorú našli archeológovia pri rekonštrukcii Bratislavského hradu, pravdepodobne nie je rímska. Pre agentúru SITA to povedal riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Bratislava Ivo Štassel. Ide o interiérovú maltovinovú dlažbu s mozaikovým vzorom, ktorá sa podobá na tie, aké sa používali v rímskych vilách.

"Naši archeológovia prizvali viacerých odborníkov, okrem iného aj kolegov z Rakúska a nie je to jednoznačné, že by sa táto dlažba dala zaradiť do rímskeho obdobia. Pravdepodobne ide o nález z antiky alebo mladšieho stredoveku," uviedol Štassel.

Širší výskum brzdia stavebné práce na hrade, ktoré podmieňuje priaznivé počasie. Tie by mali finišovať do dvoch mesiacov, takže pôvod dlažby ozrejmia archeológovia ešte túto jeseň. "Sonda, kde sa našla dlážka, je malá a chýba nám kontext. Potrebujeme ďalšie datovateľné nálezy ako napríklad mince alebo keramické predmety, preto výkop rozšírime," vysvetľuje Štassel. Archeológovia tu skúmali aj pred rokmi. Túto časť následne zasypali novým materiálom, čo porušilo isté súvislosti a skomplikovalo súčasné datovanie nálezov.

Väčšinu nálezov objavili archeológovia v rámci predošlých výskumov, aktuálny prieskum už také množstvo významných artefaktov nepriniesol. Vo veľkej miere však pomohol objasniť stavebný vývoj hradu, na mieste takzvanej oranžérie na severnej strane hradu sa archeológom podarilo odkryť starší a mladší port oranžérie a podzemnú chodbu.

"Archeologický výskum sa tu robil v 50. a 60. rokoch počas obnovy hradu a občas pri nejakých stavebných a malých rekonštrukčných prácach ako výmena potrubia lokálne výskumy na nádvorí a v areáli hradu," hovorí Štassel. Tento raz ide o celoplošný a dôsledný výskum, pričom jednotlivým nálezom prispôsobuje architekt i projekt rekonštrukcie hradu.

"Napríklad renesančný prejazd - zapracujú ho do projektu a návštevníci v tom mieste uvidia za sklom všetky nálezy, ktoré sme tu našli," dodáva šéf Mestského ústavu ochrany pamiatok Bratislava. Archeológovia s napätím čakajú na povolenie pamiatkarov, vďaka ktorému by mohli začať kopať v severných záhradách Bratislavského hradu medzi hradom a kasárňami.

"To je ruleta, lebo tam môžeme nájsť niečo závažné, ale aj nemusíme. Ide totiž o plochu, ktorá ešte v minulosti nebola sondovaná," hovorí Štassel. Na severných záhradách by mal začať prieskum v októbri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu