Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KSS si bude voliť nového predsedu

Jozef Hrdlička
Jozef Hrdlička

BRATISLAVA - Delegáti víkendového VI. zjazdu Komunistickej strany Slovenska (KSS) zvolia v sobotu v Prešove po dvoch rokoch nového predsedu. Vyberať budú z troch kandidátov. Šesť krajských organizácií navrhuje opätovne zvoliť za predsedu súčasného šéfa strany Jozefa Hrdličku. Ten bol do funkcie zvolený na mimoriadnom zjazde v novembri 2006.

Žilinský krajský výbor navrhol na predsedu dvoch kandidátov - Hrdličku a bývalého podpredsedu komunistov Jána Gregora. Bratislavčania navrhli za predsedu svojho krajského predsedu Zdenka Martona. Po zvolení predsedu zasadne novozvolený ústredný výbor strany, ktorý na návrh nového predsedu zvolí podpredsedov a ústredného tajomníka.

Komunisti na zjazd pozvali 21 komunistických strán z celého sveta. Svoju účasť prisľúbili napríklad komunisti z Vietnamu, Kuby, Ruska, Ukrajiny, ale aj predstavitelia Strany európskej ľavice, ktorá združuje komunistické strany v Európskej únii. Na zjazd tiež prídu veľvyslanci Kuby, Palestíny a Severnej Kórey.

Ako uviedol Hrdlička, obdobie po mimoriadnom zjazde bolo pre KSS obdobím konsolidácie. V nasledujúcom období sa chcú komunisti uchádzať o dôveru voličov predkladaním alternatívnych riešení problémov spoločnosti.

Za najbližšieho partnera na Slovensku považujú komunisti Smer-SD, ktorého mnohé kroky podporujú. "Máme však obavy, že zo strany Smer-SD ide o populizmus, pretože nedochádza k napĺňaniu predvolebných sľubov," vyhlásil Hrdlička.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu