Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Bolo to zlyhanie osôb, chybu napravíme, vyhlasuje Mečiar

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – ĽS–HZDS sa podľa predsedu strany Vladimíra Mečiara musí vedieť vyrovnať s kauzami, ale čestne.

„Staviame sa ku chybe čestne, ideme ju napraviť. Bolo to zlyhanie osôb vo funkciách,“ povedal dnes Mečiar na tlačovej besede, na ktorej informoval o štvrtkovom rokovaní Politického grémia ĽS-HZDS, ktoré sa zaoberalo spornými darmi pre stranu a tendrom na ministerstve pôdohospodárstva. „Všetko bude urobené tak, aby sme sa tohto bremena zbavili ako vredu,“ vyhlásil.

Hospodár a podpredseda strany Milan Urbáni zodpovedá za to, že finančné dary boli prijaté do pokladne strany, ústredná tajomníčka Zdenka Kramplová zas za uzatváranie darovacích zmlúv. Obaja zostávajú však zatiaľ vo svojich funkciách. Ich ďalším osudom sa bude na jeseň zaoberať Republikové predstavenstvo. Urbáni a Kramplová dostali za úlohu do mesiaca vyviesť z účtovníctva strany peniaze, ktoré boli donesené v igelitke. „Keby som mal len tušenie, neprejde to,“ povedal Mečiar. Zároveň dodal, že finančný dar majú vrátiť darcom, alebo venovať na sociálne účely. Mečiar darcov nepozná a o celom prípade nevedel. Prijatím daru 50 000 korún (1659,70 €) od firmy s účasťou štátu bol podľa Mečiara porušený zákon. Jeho strana sa za to občanom ospravedlňuje a je pripravená prijať akýkoľvek postih.

Čo sa týka tendra na harmonizáciu informačných systémov v rezorte pôdohospodárstva, podľa Mečiara sa nepreukázalo, že by niekto zo straníckych orgánov do neho zasahoval. Zároveň zdôraznil, že suma 900 mil. korún (29,9 milióna €) bola vysoko nadhodnotená. Mečiar priznal, že Kramplovú žiadal o nápravu v tendri. Tá však nemala spočívať v tom, že víťazom tendra bude niekto iný. Podľa neho mala zrušiť podprahový tender a vypísať nový, riadny. Mečiar sa chystá preveriť, či Kramplová podala v kauze tendra trestné oznámenie, ako to deklarovala. Ak tak neurobila, podá trestné oznámenie on. Či išli v tendri nejaké peniaze „bokom“, nevedel Mečiar potvrdiť ani vyvrátiť. Pripomenul, že v tendri figurujú tri mená podnikateľov, ktorí často figurujú v politických kauzách.

Výhercom zákazky za 900 miliónov korún (29,9 milióna €) sa stala firma Columbex International, v ktorej sedí v dozornej rade Alexej Beljajev. Ten figuruje aj vo firme Optifin Invest, ktorá ĽS-HZDS minulý rok požičala vyše 10 miliónov korún (332-tisíc €) na nákup áut.

Jureňa podľa Mečiara nemal problémy medializovať, ale riešiť ich vo vnútri strany. Podľa neho však proti Kramplovej v strane neexistovali žiadne intrigy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu