Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tomanová kauzu nevidí, ako má poznať milióny ľudí?

Viera Tomanová
Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka práce Viera Tomanová naďalej tvrdí, že pri prideľovaní peňazí na sociálne podniky neziskovkám, v ktorej figurujú členovia Smeru, nepochybila.

Novinárom dnes povedala, že nejde o žiadnu kauzu. "Pán premiér povedal, že je to výsostne záležitosť môjho rezortu a ja tam nevidím žiadnu kauzu. Ja sa spýtam, odkiaľ mám poznať ja alebo moji kolegovia priateľov a známych, jednak sympatizantov Smeru alebo aj ďalších politických strán? To všetkých chcete vylúčiť, vy ste absolútne nezorientovaní v problematike. Odkiaľ mám poznať milióny ľudí na Slovensku. Koľko ľudí má každý človek priateľov, známych a príbuzných? Koľko?" pýtala sa novinárov šéfka rezortu Tomanová po dnešnom rokovaní s odborármi.

Premiér Robert Fico verí svojej nominantke vo vláde a nehodlá sa ju odvolať. "Pokiaľ ide o túto kauzu, pani ministerka ju dôsledne vysvetľuje, ja ju jednoducho sledujem, aké dáva vyjadrenia, čo sa okolo toho deje. V danom okamihu, samozrejme, má dôveru, keby vyšli najavo nejaké okolnosti, ktoré ju diskreditujú, no tak potom budem konať. Máte pocit, že mám nejaký problém odvolať ministra? To snáď nie," povedal novinárom Fico po stretnutí s odborármi. Podľa neho ak by prijal "mediálnu filozofiu" do projektov o získanie peňazí z eurofondov by sa nemohlo zapojiť 70 % ľudí - 40 % sympatizantov Smeru, všetkých sympatizantov a členov HZDS a SNS. Tvrdí, že peniaze na sociálne podniky získali všetci, ktorí sa prihlásili a vyhoveli kritériám. "Nedostali iba tí, ktorí nesplnili konkrétne kritériá," dodal Fico.

Denník Plus jeden deň dnes napísal, že v orgánoch neziskoviek, ktoré získali z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny 400 miliónov korún (13,3 milióna eur), figurujú členovia Smeru. Denník ešte v pondelok informoval, že v júni tohto roka dostali štyri neziskové organizácie od ministerstva z eurofondov po sto miliónov korún (3,3 milióna €) v rámci pilotného projektu – sociálny podnik. Za neziskovkami stojí podnikateľ Juraj Thomka - priateľ koaličnej poslankyne za Smer-SD Jany Laššákovej. Na projektoch spolupracoval aj Laššákovej syn. „Kto je blízky Smeru? Pán podnikateľ Thomka je členom Smeru? Ja ho ani nepoznám,“ bránila sa podozreniam z klientelizmu ministerka práce Viera Tomanová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu