Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Kto je atentátnik, ktorý postrelil Roberta Fica? Odporca vlády, aktivista aj podporovateľ Slovenských brancov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia, FB)

HANDLOVÁ - Spisovateľ Juraj C. (71) z Levíc dnes spáchal atentát na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica, na ktorého vystrelili piatimi ranami zo zbrane. Tri z nich ho zasiahli. V nemocnici teraz bojuje o život.

Premiér Slovenskej republiky Robert Fico aktuálne leží na lôžku v banskobystreckej nemocnici, kde ho operujú po tom, ako po ňom vystrelil atentátnik Juraj C. a trikrát ho zasiahol z tesnej blízkosti. Podľa medializovaných informácií má ísť o 71-ročného spisovateľa z Levíc, ktorý je autorom troch básnických zbierok. Sen rebela, Diptych, Osy – satira. taktiež napísal romány Posolstvo obete a Efata

Juraj C. sa narodil v roku 1953. V roku 2005 sa stal jedným zo zakladateľov Literárneho klubu Dúha, ktorý sa o tri roky nato pretransformoval na Občianske združenie. Následne do roku 2016 pôsobil ako jeho predseda. V roku 2015 sa stal aj členom Spolu slovenských spisovateľov.

Kto je atentátnik, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Bojoval proti násiliu

Okrem toho Juraj C. otvorene bojoval proti násiliu a dokonca sa podľa webu peticie.com snažil založiť hnutue Proti násiliu. "Oznamujem Vám, že 7.apríla 2016 na Námestí Šoltésovej v Leviciach vznikol prípravný výbor hnutia   Proti násiliu, Jeho členmi sú: Juraj C. Štefan Č. a Margita S.," informujú o tom na webe.

Atentátnik nesúhlasí s politikou vlády (Zdroj: Tip čitateľa )

Vo videu dokonca poukazuje na to, že svet sa zbláznil a je plný násilia a zbraní. „Do Európy prúdi rad migrantov, všade je nenávisť a extrémizmus. Ale čo je najhoršie, vlády európskych štátov voči tomuto chaosu nemajú žiadnu alternatívu. Ale tou je predsa človek," povedal v zvrejnenom videu. Okrem toho taktiež dodal, že "každý normálny človek násilie odmieta." Našim cieľom totiž má byť zachovanie mieru.

Pracoval ako SBS-kár

Juraj C. dokonca pracoval ako SBS-kár v nákupnom centre v leviciach, kde ho mali v roku 2016 napadnúť. „On bol nadrogovaný. Z regálov začal vyhadzovať kurence na zem, potom začal s nimi žonglovať," opísal incident v tom čase v reportáži pre tvnoviny.sk. Juraj C. ho následne chytil sa plece, aby odišiel. Muž však okamžite zaútočil a do SBS-kára začal mlátiť päsťami. Juraj C. tak utrpel zranenia po celom tele.

Podľa susedov to je dobrý človek

Portálu tvnoviny.sk sa podarilo skontaktovať aj s jeho susedom, podľa ktorého to bola dobrá rodina. jeho manžlka bola profesorka na gymnázium. ​„Sem-tam sme sa stretli. Mali sme takú debatu ohľadom politiky, ja som zástancom strany smerom na Rusko, on bol proti Rusku. Povedali sme si svoje názory a tým to zhaslo,“ povedal.

Niktorí ľudia na sociálnej sieti spájajú atentátnika s hnutím Progresívne Slovensko. To však predseda opozične strany Michal Šimečka zásadne odmieta. "Zdieľame zdesenie z dnešného atentátu na premiéra. Máme obavu z ďalšej eskalácie napätia v spoločnosti. Varujeme preto pred šírením nepravdivých informácií o strelcovi. Jednoznačne odmietame, že by bol členom nášho hnutia. Neexistuje ani vôbec žiadne iné jeho prepojenie na našu stranu alebo našich členov. Ostro odsudzujeme jeho ohavný čin,“ poznamenal na sociálen sieti.

Okrem toho je však spájaný aj s organizáciou Slovenskí Branci, pre ktorú mal napísať viac príspevkov s proruskou tématikoul. Neregistrovaná polovojenská skupina Slovenskí Branci pôsobila na Slovensku už od roku 2012. Organizácia bola pôvodne založená ako neregistrovaný telesno-branný klub. Neskôr sa do povedomia dostala kvôli ich príslušnosti k militantným skupinám so sklonom k extrémizmu. V roku 2022 sa rozhodli svoje pôsobenie skončiť. 

Viac o téme: Robert FicoLeviceHandlováJuraj C.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu