Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

FOTO Ďalšie medvede v blízkosti obydlí: Na Liptove aj v Banskej Bystrici! Ľudí vyzývajú k opatrnosti

Snímku urobili fotopascou v Rojkove, časti obce Lipovany, za rodinným domom.
Snímku urobili fotopascou v Rojkove, časti obce Lipovany, za rodinným domom. (Zdroj: Facebook/Stankovany)

STANKOVANY - Ďalšie medvede na Liptove v blízkosti ľudských obydlí. Tentoraz zachytili veľkých medveďov v obci Stankovany v okrese Ružomberok. Tentoraz vďaka fotopasce a k stretu s človekom nedošlo. Informuje o tom obec na sociálnej sieti a ľudí vyzvala k opatrnosti. Zásahový tím pre medveďa hnedého monitoruje kvôli výskytu medveďa banskobystrickú mestskú časť Uhlisko.

archívne video

Výzva SNS k ústavnému zákonu o medveďoch (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Upozorňujeme občanov, aby v prípade, že pôjdu na prechádzku do lesa, alebo na turistiku, aby sa v lese pohybovali so zvýšenou opatrnosťou, nakoľko v katastri obce sa pohybujú dosť veľké jedince medveďa hnedého," informovala obec v pondelok ráno.

Dodáva, že niektoré jedince stratili plachosť natoľko, že chodia do zastavanej časti obce pravidelne, najmä v časti Rojkov. Snímku medveďa z fotopasce urobili v sobotu po 22.22 h v Rojkove, časti obce Lipovany, za rodinným domom.

Zásahový tím pre medveďa hnedého monitoruje lokalitu Uhlisko

Zásahový tím pre medveďa hnedého monitoruje lokalitu banskobystrickej mestskej časti Uhlisko, kde obyvatelia v nedeľu (21. 4.) zaznamenali pohyb medveďa. V pondelok to potvrdila manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková. "Hlásenie sme zaregistrovali, polícia včera vykonala obhliadku lokality. Zásahový tím ju plánuje dnes a v nasledujúcich dňoch monitorovať. Turistov, ako aj návštevníkov vyzývame k zvýšenej opatrnosti, najmä za zníženej viditeľnosti," konštatovala Bocková.

O pohybe medveďa informoval v nedeľu na sociálnej sieti primátor Banskej Bystrice Ján Nosko a ľudí vyzval na ostražitosť. "Obyvatelia mestskej časti Uhlisko zaznamenali v lokalite pod mostíkmi pohyb medveďa. Okamžite bol aktivovaný zásahový tím pre medveďa hnedého. Dávajte si pozor. Počas prechádzok buďte, prosím, opatrní a obozretní," upozornil Nosko. 

Viac o téme: MedveďLiptovLipovanyRojkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu