Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Raši s nomináciou na predsedu NR SR počíta, vďaka KDH sa mu to môže podariť: Vyjadril sa aj k Dankovi

Milan Majerský a Richard Raši Zobraziť galériu (5)
Milan Majerský a Richard Raši (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) počíta s tým, že je kandidátom na post predsedu Národnej rady (NR) SR. Koalícia sa podľa neho vráti k tejto téme po eurovoľbách. Predseda KDH Milan Majerský predpokladá, že hnutie by Rašiho podporilo. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Riešenie kompenzácií výdavkov na schválené 13. dôchodky predstavia podľa Rašiho v najbližšom období minister financií a práce.

V súvislosti s postojom predsedu SNS Andreja Danka Raši podotkol, že treba ctiť koaličnú zmluvu. "Myslím si, že nejde o nomináciu mňa ako osoby, nemá so mnou problém, ale áno, problémom je, že by na tejto pozícii videl seba," skonštatoval s tým, že koaličná zmluva sa otvárať nebude. Dodal, že ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) by bola dobrou líderkou strany, rovnako ako ostatní členovia predsedníctva. Prioritou podľa neho je, aby si vedenie vybralo jedného kandidáta a vyhlo sa vnútrostraníckym sporom.

archívne video

Nevymenili by sme stoličku predsedu NR SR za niečo iné, tvrdí Raši (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Majerský uviedol, že hnutie nepodporí akéhokoľvek kandidáta na post predsedu parlamentu. Vie si však predstaviť, že by podporilo Rašiho. "Predpokladám, že pravdepodobne ministra Rašiho podporíme," vyhlásil Majerský. Verí, že koalícia túto otázku vyrieši čo najskôr a predloží návrh na nového predsedu parlamentu.

Raši s nomináciou na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Obaja diskutujúci sa zároveň zhodli na tom, že nová nemocnica v Prešove je dobrou správou pre pacienta. Podľa Rašiho bude mať strategický význam a zároveň zvýši úroveň v regióne. Majerského vyrušuje, že projekt bude riešený v utajenom režime. Podotkol, že hnutie má voči ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD) viaceré výhrady. Raši deklaroval, že strana ministerku podporuje. Vyvrátil, že by sa diskutovalo o jej odvolaní.

Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky podľa Rašiho predstavia ministri

Riešenie kompenzácií výdavkov na schválené 13. dôchodky predstavia v najbližšom období minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a práce Erik Tomáš (Hlas-SD). V rozhlasovej diskusii RTVS Sobotné dialógy o tom ubezpečil minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

Raši s nomináciou na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Musíme, samozrejme, prihliadať na to, aby sme aj po schválení 13. dôchodkov plnili stanovené limity vrátane znižovania deficitu verejných financií," upozornil Raši. Plnohodnotnú 13. dôchodkovú dávku vníma ako potrebné opatrenie pre seniorov, ktorých nemalá časť žije na hranici chudoby. Ocenil preto i poslancov opozície, ktorí za návrh zahlasovali, vrátane spoludiskutujúceho v relácii, predsedu KDH Milana Majerského.

Milan Majerský
Zobraziť galériu (5)
Milan Majerský  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ten v súvislosti s podporou návrhu uviedol, že v KDH navrhovali iný spôsob realizácie opatrenia a za efektívnejšie považujú adresnejšie kroky na pomoc ekonomicky najslabším. Svoje hlasy však napokon pridali. "Tým najpodstatnejším je pre nás človek a nám nie je jedno, ako žijú slovenskí dôchodcovia," argumentoval Majerský. Na otázku, či pri hľadaní zdrojov na kompenzáciu výdavkov súvisiacich s 13. dôchodkami dôjde k zmenám v druhom pilieri, uviedol Raši, že túto tému generuje aj fakt, "že sa objavili dôchodcovia s dvojpilierovým systémom, ktorí majú nižšie dôchodky, ako by ich mali, ak by ostali len v prvom pilieri."

Peter Kmec
Zobraziť galériu (5)
Peter Kmec  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister v relácii prednahrávanej v piatok (19. 4.) takisto potvrdil, že podpredseda vlády SR pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) ho uistil o dodržaní piatkového termínu pre odpoveď na list Európskej komisie (EK) pýtajúcej sa na garancie ochrany finančných záujmov EÚ po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry. "Ubezpečil ma, že na všetky otázky v liste Komisie Slovensko odpovedalo," uviedol Raši. Odpovede majú podľa neho EK presvedčiť, že ochrana eurofondov bude garantovaná ešte lepšie ako doteraz.

Majerský sa vyjadril k listu, ktorým sa v tejto súvislosti KDH obrátilo na predsedníčku EK Ursulu von der Leyenovú. Zdôraznil, že Slovensko nemôže byť postihnuté stratou eurofondov za výsledky volieb. "Ak EK dostáva uistenie o dostatočných opatreniach, musí to rešpektovať a nevstupovať do výlučných kompetencií členských štátov," podotkol.Obaja diskutujúci sa v relácii takisto zhodli, že zákon, ktorý umožňuje odstrel medveďov v rizikových situáciách, predložený koalíciou v spolupráci s KDH, prináša dostatočný systém protiváh a bŕzd, aby nedošlo k jeho zneužívaniu a svojvoľnému vykladaniu či aplikácii.

Viac o téme: Richard RašiKDHMilan MajerskýPredseda NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu