Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kuffa má ísť príkladom, namiesto toho: Arogantné správanie v našich národných parkoch! Na stole sú vážne obvinenia

Filip Kuffa Zobraziť galériu (3)
Filip Kuffa (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa púta na seba pozornosť a nie v tom dobrom slova zmysle. Najskôr upozornili na jeho let vrtuľníkom ponad Národný park Malá Fatra, kde hniezdia vzácne orly a sokoly. Tentoraz prišli informácie o jeho jazde štvorkolkou v Národnom parku Poloniny.

Informoval o tom portál tvnoviny.sk, ktorý získal nahrávky z jeho jazdy na štvorkolke od pracovníčky rezortu životného prostredia, ktorá si želá ostať v anonymite. Uviedla, že s takouto aroganciou zo strany štátneho tajomníka sa ešte nestretla. "Mal by ísť príkladom, ako sa správať v chránených územiach a nie jazdiť na štvorkolkách," povedala pre TV Markíza.

Video, ktoré bolo zhotovené na služobnom mobile rezortu, obsahuje presné lokalizačné dáta a ukazuje, že štartovali 29. februára z obce Uličské Krivé a pokračovali priamo cez územie Národného parku Poloniny. Na takúto jazdu treba bežne oprávnenie a o jazde nemala informácie ani riaditeľka správy Polonín. 

Kauza za kauzou 

Kuffa vysvetlil, že do terénu chodí v súvislosti s plánovanými zonáciami s cieľom nájsť konsenzus s dotknutými subjektmi. Odmieta, že by porušil nejaký zákon. V sobotu zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom reaguje na to, že má ísť vysvetľovať okolnosti letu vrtuľníkom ponad územia Malej Fatry na mimoriadnom Výbore NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Vo videu tiež spomína, že ak ho vlastník zoberie pozrieť jeho majetky na štvorkolke, pôjde s ním. Dodáva, že ak si to bude opäť situácia vyžadovať, "úplne bez problémov" si sadne do štvorkolky, džípov aj do helikoptéry. "S vlastníkmi si budem tieto miesta prechádzať a priamo v teréne budeme posudzovať, či to má opodstatnenie, tie požiadavky ochrany prírody, ktoré boli vznesené," načrtol vo videu na sociálnej sieti.

Minister Taraba reaguje

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová si myslí, že minister by mal požiadať Kuffu, aby si zbalil veci a z ministerstva odišiel. "Na Slovensku máme desiatky odborníkov a odborníčok, ktorým na našej prírode záleží a k svojim povinnostiam by pristupovali zodpovedne a s pokorou," skonštatovala.

"Filip Kuffa je zodpovedný za zonáciu národných parkov. Kuffa chodí do národných parkov pracovne. Môže ísť kam chce z titulu štátneho tajomníka," zareagoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) v pondelok počas tlačovej konferencii. Označil to za hoax, že sa tam chodí vo voľnom čase "z roztopašnosti" voziť. "On tam nešiel na čierno. Šiel tam so zamestnancami z ministerstva," dodal. 

Tomáš Taraba počas tlačovej konferencie
Zobraziť galériu (3)
Tomáš Taraba počas tlačovej konferencie  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pre papalášizmus podľa jeho slov nemá pochopenie, no tvrdí, že v Kuffovom prípade nešlo o tento prípad.  Odkázal na parlamentný výbor, kde má Kuffa svoje správanie vysvetliť. Taraba podľa svojich slov požiadal, aby sa výbor otvoril.

Kritika zo strany bývalého štátneho tajomníka, žiada jeho odstúpenie

Bývalý štátny tajomník rezortu Michal Kiča kritizuje Kuffu a hovorí, že jeho správanie netreba bagatelizovať. Dopady na chránené biotopy, ktoré to môže mať, môžu byť podľa neho závaždné. "Takéto konanie môže napĺňať skutkovú podstatu trestného činu Porušovania ochrany rastlín a živočíchov podľa § 305 ods. 2 Trestného zákona. Toho sa dopustí aj ten, kto neoprávnene jazdí motorovou štvorkolkou na lesnom alebo poľnohospodárskom pozemku," vyhlásil.

Kuffa má ísť príkladom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dodal, že ak to Kuffa nebude vedieť objasniť, tak podá na neho v tejto veci trestné oznámenie. "Akokoľvek to dopadne, jeho zotrvanie vo funkcii, najmä po kauze TANAP, jazde vrtuľníkom a najnovšom podozrení z jeho prítomnosti pri možnom trestnom čine, je neudržateľné. Vyzývam ho na okamžité odstúpenie," konštatoval.

Kiča spolu s Jurajom Šeligom podali v pondelok za stranu Demokrati podnet na Generálnu prokuratúru za ďalšie závažné porušenie zákona, za ktoré spoluzodpovedá Kuffa. "1. apríla 2024 malo prejsť 22-tisíc hektárov pozemkov na území národných parkov spod Lesov SR pod správy národných parkov Slovenský kras a Veľká Fatra. Nedošlo k tomu. Ministerstvá to odignorovali," povedal pred GP SR Kiča. Ide tak o závažné porušenie zo strane rezortov životného prostredia a pôdohospodárstva.

Pýta sa, že či ministrovi Tomášovi Tarabovi (SNS) nechýbajú tieto pozemky. Kiča upozornil, že predsedom delimitačnej komisie, teda ten, kto zodpovedá za plnenie zákona, je Filip Kuffa. Uviedol, že štátny tajomník bol v danej veci pasívny a preto musí odstúpiť.

SaS žiada Fica o odvolanie z funkcie

Strana SaS označila takéto správanie za aroganciu a vyzýva vládu Roberta Fica, aby s okamžitou platnosťou odvolala štátneho tajomníka rezortu životného prostredia Kuffu. „Správanie Filipa Kuffu je neakceptovateľné a neospravedlniteľné. Po tom, ako letel vrtuľníkom ponad národný park Malá Fatra v oblasti, kde hniezdia vzácne orly a sokoly, jazdil v národnom parku Poloniny na štvorkolke," uviedol poslanec NR SR za SaS Alojz Hlina. 

Dodal, že takáto jazda bez oprávnenia je pritom trestným činom. "Arogancia Filipa Kuffu však nepozná hraníc. Je zrejmé, že tento človek nedorástol do svojej funkcie. Vyzývame vládu, aby okamžite zasiahla a odvolala ho z postu štátneho tajomníka,“ dodal Hlina.

archívne video

Filip Kuffa reaguje na zistenia ochranárov (Zdroj: Facebook/Filip Kuffa • SNS - ŽIVOT NS)

Viac o téme: PoloninyFilip KuffaJazda na štvorkolkách
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu