Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Demokrati namietajú neriešenie reformy národných parkov: Podali podnet na Generálnu prokuratúru

Demokrati Zobraziť galériu (2)
Demokrati (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Demokrati podala na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet pre porušenie zákona o reforme národných parkov zo strany rezortov pôdohospodárstva a životného prostredia. Ministrom vyčítajú, že v zákonnej lehote nezabezpečili podpis tzv. delimitačných protokolov. Informovala hovorkyňa strany Martina Kakaščíková.

archívne video

Tlačová konferencia strany Demokrati k vylepeným bilboardom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Podpísaním delimitačných protokolov sa má upraviť prechod správy štátnych pozemkov v národných parkoch Veľká Fatra a Slovenský kras z Lesov SR, š. p., na správy národných parkov. Týka sa to skoro 22.000 hektárov pozemkov," vysvetlil bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Demokrati namietajú neriešenie reformy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Následkom nečinnosti šéfov rezortov je podľa Kiču aj neistota v pracovnoprávnych vzťahoch zamestnancov, užívaní poľovných revírov, platení daní, dodávateľských vzťahoch či nájmoch dotknutých nehnuteľností.Odmietajú aj postoj rezortu pôdohospodárstva, podľa ktorého má protokol len inventarizačný charakter a dané dokumenty nepodpisuje. Hovoria o nepochopení zákona alebo hrubej ignorácii.

Ministerstvo životného prostredia SR odmietlo, že by nekonalo v súvislosti s delimitáciou pozemkov v národných parkoch Veľká Fatra a Slovenský kras. Podľa ministra Tomáša Tarabu (nominant SNS) si vedenie envirorezortu splnilo zákonnú povinnosť vyzvať agrorezort na prevod majetkových práv a momentálne čaká na jeho uskutočnenie.

Viac o téme: ReformaNárodné parkyGenerálna prokuratúraDemokrati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu