Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na poslednú chvíľu! Pellegriniho podporili koaliční partneri, Boris Kollár aj porazený kandidát z 1. kola

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Koaliční partneri vyjadrili v prezidentských voľbách podporu Petrovi Pellegrinimu. Informovali o tom lídri strán Smer-SD Robert Fico a SNS Andrej Danko v stredu na spoločnom tlačovom brífingu. Podotkli, že všetky koaličné strany v druhom kole volieb podporujú Pellegriniho.

VIDEO 

Smer a SNS vyjadrili podporu v prezidentských voľbách Petrovi Pellegrinimu (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Slováci si podľa Fica zaslúžia prezidenta, ktorý bude krajinu reprezentovať suverénne a sebavedome, bude bojovať za slovenské národno-štátne záujmy a bude presadzovať Ústavou SR prikázaný charakter Slovenskej republiky ako suverénneho, právneho a sociálneho štátu. "Smer-SD, Hlas-SD a SNS sú ako politické strany vládnej koalície presvedčené, že prezidentský kandidát Peter Pellegrini tieto náročné kritériá na výkon funkcie hlavy štátu spĺňa, a preto mu vyslovujú plnú podporu," vyhlásil. Spolu s Pellegrinim vyzval občanov, aby sa na voľbách zúčastnili. Danko verí, že Pellegrinimu sa v sobotu (6. 4.) podarí poraziť zlo, ktoré podľa neho predstavuje kandidát na prezidenta Ivan Korčok.

Koaliční partneri vyjadrili v prezidentských voľbách podporu Petrovi Pellegrinimu
Zobraziť galériu (4)
Koaliční partneri vyjadrili v prezidentských voľbách podporu Petrovi Pellegrinimu  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Koaličné strany sú presvedčené, že voľba prezidenta výrazne ovplyvní slovenskú politickú scénu a charakter zahraničnej politiky SR. Tvrdia, že Korčok bude v prípade zvolenia amatérsky zasahovať do výsledkov posledných parlamentných volieb s cieľom deštruovať vládu a za každú cenu vyvolať predčasné parlamentné voľby. Strany zároveň deklarovali, že bez ohľadu na výsledok volieb sú odhodlané zachovať stabilitu a kontinuitu vládnej koalície. "Smer-SD, Hlas-SD a SNS sú ako strany vládnej koalície aj po prezidentských voľbách bez ohľadu na ich výsledok viazané koaličnými dohodami a vyhlasujú absolútnu odhodlanosť zachovať stabilitu a kontinuitu vládnej koalície," povedal Fico.

Pellegrini poďakoval za podporu a dôveru 

Pellegrini poďakoval za prejavenú dôveru a podporu. "Táto podpora je pre mňa zároveň aj záväzok, aby som naplnil všetky tie predstavy a kritériá, ktoré sú mi vlastné a ktoré sú aj v spoločnom vyhlásení," doplnil. Zdôraznil, že ako prezident bude vždy hájiť záujmy Slovenska a jeho občanov a bude sa snažiť o mier. Potvrdil, že Hlas-SD aj v prípade jeho zvolenia za hlavu štátu zostane stabilnou súčasťou koalície.

Koaliční partneri vyjadrili v prezidentských voľbách podporu Petrovi Pellegrinimu
Zobraziť galériu (4)
Koaliční partneri vyjadrili v prezidentských voľbách podporu Petrovi Pellegrinimu  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Pellegrinimu vyjadril podporu aj poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS). Musí podľa neho zabezpečiť mier, suverenitu a rovnováhu. "Kto bude voliť Korčoka, miesi bahno s krvou. Nebude vyšetrený COVID, schváli sa pandemická zmluva, nebude rovnováha, nebude pokoj. Pokoj nebude ani tak, ale aspoň bude nádej na lepší život," poznamenal. Tých, ktorí voliť nepôjdu, považuje za lenivých, nevedomých a nezodpovedných.

Hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho

Mimoparlamentné hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole prezidentských volieb Petra Pellegriniho. Informovalo o tom tlačové oddelenie hnutia. "Na základe výzvy zasadlo predsedníctvo hnutia Sme rodina (per rollam), na ktorom sa rozhodlo, že v druhom kole prezidentských volieb podporí hnutie kandidáta Petra Pellegriniho," uviedli z hnutia. Prezidenta SR si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. Druhé kolo volieb prezidenta bude v sobotu (6. 4.). O prezidentský palác zabojujú Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

Neúspešný kandidát Kubiš bude v druhom kole voliť Pellegriniho

Neúspešný kandidát Ján Kubiš dá v druhom kole prezidentských volieb svoj hlas Petrovi Pellegrinimu. Svojich voličov zároveň vyzval, aby išli k voľbám a rozhodli sa, koho voliť podľa svojho vedomia a svedomia. Vie, že sú medzi nimi aj prívrženci Pellegriniho, aj Ivana Korčoka. Informoval o tom Kubiš, ktorý kandidoval v prvom kole prezidentských volieb, do druhého nepostúpil.

archívne video 

Ján Kubiš po vyhlásení výsledkov 1. kola prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentom bude podľa Kubiša napokon človek z jedného či druhého politického tábora. Rozkol v spoločnosti sa tak bude skôr prehlbovať než zmierňovať, myslí si. "Tým, že sa v prvom kole prezidentských volieb občania SR rozhodli voliť podľa svojich politických preferencií, posunuli do druhého kola dvoch straníckych kandidátov - jedného z vládneho tábora a druhého s jednomyseľnou podporou opozície. Je to ich legitímne rozhodnutie, ktoré rešpektujem," skonštatoval Kubiš.

Zvažoval riziká

Pri podpore jedného z kandidátov zvažoval najmä riziká, ktoré voľba môže priniesť. Poukázal na to, že Pellegrini sa vyslovuje za spoluprácu s vládou, voči ktorej má mnohé výhrady. Zároveň však zdôrazňuje aj niektoré Pellegriniho postoje, ktoré Kubišovi dávajú nádej do budúcnosti. "Je prívržencom nášho súčasného zahranično-politického a bezpečnostného smerovania, založeného na zodpovednom členstve v EÚ a NATO. Takisto sa vyjadril, že nebude udeľovať milosti za majetkové trestné činy či korupciu," poznamenal Kubiš. Dúfa, že ak bude Pellegrini zvolený, zasadí sa aj za slobodu médií a ochranu novinárov, za rôznorodosť kultúry, a bude podporovať rozpočtovú zodpovednosť.

Korčok má podľa Kubiša mnohé názory, s ktorými súhlasí, a má aj víziu budúcnosti Slovenska, ktorá mu je blízka. "Zároveň však vidím aj mnohé, až systémové riziká. Vyjadruje sa, že hlava štátu má byť protiváhou vláde, čo podľa mňa nemá oporu v ústave," skonštatoval neúspešný kandidát. Obáva sa, že by z prezidentského úradu tak mohlo vzniknúť druhé centrum moci. "Zaregistroval som aj hlasy významných podporovateľov pána Korčoka, aby sa prezident, a nie predseda vlády zúčastňoval na vrcholných rokovaniach EÚ, ktoré sa konajú na exekutívnej úrovni. Tie síce pán Korčok odmietol, ale takisto hovoria o nastavení síl, ktoré ho podporujú," uviedol Kubiš. Znepokojujú ho vyjadrenia, ktoré považujú zachovanie možnosti veta členských štátov Európskej únie za zastarané.

Členovia predsedníctva Maďarskej aliancie odporučili voliť Pellegriniho

Členovia predsedníctva Maďarskej aliancie odporučili v spoločnom stanovisku svojim voličom voliť Petra Pellegriniho. Informovala hovorkyňa Petra Pellegriniho Patrícia Medveď Macíková. "Podpísaní členovia predsedníctva strany Maďarská aliancia týmto v druhom kole prezidentských volieb vyjadrujeme podporu Petrovi Pellegrinimu. Na minulosť nikdy netreba zabúdať, ale podstatou sobotňajších prezidentských volieb pre nás a našu komunitu je súčasnosť, ale najmä budúcnosť. Tá musí byť v prvom rade mierová, s dôrazom na hodnoty, ktoré sú pre našu komunitu po stáročia vlastné," uvádzajú.

Pellegriniho považujú za hlas mieru a kandidáta, ktorý podľa nich nepodľahne tlaku domácich a európskych progresívnych elít. "Je garantom zachovania dobrých vzťahov s Maďarskom, ako s jedným z našich najbližších spojencov a podporovateľom myšlienky spolupráce krajín V4," deklarovali. Dodali, že uvedené dôvody robia Pellegriniho kandidátom, za ktorého kandidatúru sa vedia postaviť a odporučiť ho svojim voličom. Pod stanovisko sa podpísali Krisztián Forró, Péter Pandy, György Gyimesi, József Berényi, József Nagy, Gergely Agócs, Zoltán Cziprusz, Attila Pál, Csaba Furik, Gyula Bárdos a Miklós Viola.

Viac o téme: KoalíciaPeter PellegriniPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu