Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V týchto častiach Slovenska platia výstrahy pred vetrom: SHMÚ upozorňuje aj na veľké množstvo saharského prachu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Unsplash/Richard Horne)

BRATISLAVA - Na západe a severe Slovenska platia v sobotu výstrahy pred vetrom. Vyskytne sa aj na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Výstrahy pred vetrom vydal SHMÚ pre väčšinu územia Trnavského kraja, Bratislavský kraj a okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Kežmarok, Poprad a Tvrdošín. Začínajú platiť od poludnia, respektíve 13.00 h. Ojedinele sa očakáva vietor s priemernou rýchlosťou do 45 kilometrov za hodinu. Na západe Slovenska platia výstrahy do sobotného večera, na severe aj v nedeľu (31. 3.).

archívne video

Na Slovensku úraduje silný vietor (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V polohách nad 1500 metrov vo väčšine Žilinského kraja a v okresoch Poprad, Brezno a Banská Bystrica môže vietor dosiahnuť priemernú rýchlosť až 85 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 135 kilometrov za hodinu. Výstrahu vydali až do pondelka (1. 4.).

Do našej oblasti sa dostalo veľké množstvo saharského prachu

Do oblasti Slovenska sa dostalo veľké množstvo saharského prachu. Na mnohých miestach tak možno pozorovať zníženie dohľadnosti v dôsledku vysokej koncentrácie pevných častíc. Vplyvom prachu sa zároveň obloha sfarbuje do biela. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval v sobotu na sociálnej sieti.

"Množstvo prachu v atmosfére sa v priebehu dňa nad naším územím lokálne ešte zvýši, keďže v Stredomorí je ho aktuálne ešte viac a južné až juhozápadné prúdenie bude pretrvávať aj po zvyšok dňa," doplnili odborníci.

Viac o téme: PrachPočasieVietorVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu