Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rozvoju okresov Galanta a Dunajská Streda majú pomôcť financie i opatrenia

Jozef Ráž ml. Zobraziť galériu (2)
Jozef Ráž ml. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ku kľúčovým opatreniam, ktoré sa týkajú ekonomicko-sociálneho rozvoja v okresoch Galanta a Dunajská Streda, patrí zabezpečenie výchovy a vzdelávania všetkých detí v ich materinskom jazyku na národnostne zmiešanom území v školách s vyučovacím jazykom slovenským a vyučovacím jazykom národnostnej menšiny. Vyplýva to z návrhu krokov a opatrení na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti daného regiónu, ktorými sa vláda zaoberala na stredajšom výjazdovom rokovaní v Galante.

"V záujme zlepšenia podmienok na trhu práce bude vláda iniciovať vyhľadávanie strategických investorov prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu a možnosti podpory etablovaných výrobných závodov v okresoch Galanta a Dunajská Streda," dodáva kabinet v prijatom unesení.

archívne video

Ministerstvo pôdohospodárstva rozdelí 76 miliónov eur pre agrosektor (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Medzi úlohami, ktoré v rámci jednotlivých rezortov zároveň vláda prijala, patria viaceré kroky zamerané na zlepšenie dopravnej infraštruktúry okresov Galanta a Dunajská Streda. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) má okrem iného zabezpečiť do konca roka realizáciu veľkoplošnej opravy na ceste I. triedy na obchvate v Galante vrátane okružnej križovatky, do konca septembra má dôjsť k vyhláseniu verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby, týkajúceho sa mosta v Seredi.

Po schválení zákona o strategických investíciách má takisto do 30. septembra rezort dopravy zabezpečiť osvedčenie o strategickej investícii pre projekt "Zvýšenie priepustnosti trate Bratislava - Dunajská Streda - Komárno". Vláda takisto schválila uvoľnenie 1.987.000 eur pre konkrétne projekty obcí a občianskych v okresoch Galanta a Dunajská Streda.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) po rokovaní zdôraznil, že vláda má prioritný záujem o udržanie a rozvoj dobrých vzťahov medzi Maďarmi a Slovákmi na národnostne zmiešanom území. "Dnes sme túto tému spojili s mimoriadne dôležitými vážnymi rozhodnutiami, ktoré prijala vláda a ktoré sa týkajú aj problémov samosprávy aj v tomto regióne," uviedol premiér.

Robert Fico
Zobraziť galériu (2)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poukázal pritom na novelizácie zákonov o verejnom obstarávaní a posudzovaní vplyvov na životné rozhodnutie. "Sú to revolučné novelizácie, ktoré výrazne zjednodušia a skrátia procesy," upozornil premiér. Za rovnako revolučnú zmenu v tomto smere označil aj novelizáciu zákona o pobyte cudzincov, ktorá by mala prispieť k lepšej možnosti získať vysokokvalifikovaných zamestnancov zo zahraničia.

"Potrebujeme rozbehnúť slovenskú ekonomiku, a to bez takýchto novelizácií spomínaných zákonov nemožno," upozornil premiér. Avizoval, že vláda má záujem organizovať výjazdové rokovanie v budúcnosti opäť na národnostne zmiešanom území na juhu stredného Slovenska.

Viac o téme: FinancieOpatreniaGalantaDunajská StredaJozef RážRozvoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu