Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rodičia aj hygienici sú na nohách: Do školskej jedálne sa vraj dostali kontaminované jahody: Riziko vážnej choroby

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Kontaminované jahody pôvodom z Maroka, ktoré sa predávali v Poľsku, sa mali dostať aj do jedálne základnej školy na Slovensku. Rodičia sú teraz v pohotovosti a sledujú svoje ratolesti, či sa u nich neprejavia zdravotné problémy.

Na prípad upozornil portál tvnoviny.sk. Poľské kontrolné orgány mali byť informované prostredníctvom systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF) o prítomnosti vírusu spôsobujúceho hepatitídu A v jednej šarži čerstvých jahôd pochádzajúcich z Maroka. Išlo o polkilové balenie šarže 0000/13-3120/2095, ktoré bolo podľa medializovaných informácií na území Poľska v predaji v období 11. - 12. marca 2024.

archívne video 

Lekár mal nakaziť ženy hepatitídou

Potravina so zhodnou šaržou bola dodaná aj na územie Slovenska, do zariadenia školského stravovania v ZŠ v Krásne nad Kysucou. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci okamžite aktívne komunikoval s vedením školy a miestne príslušným lekárom o opatreniach za účelom zamedzenia možného vzniku a šírenia ochorenia a ďalšieho postupu. Rodičia boli informovaní o potrebe sledovať priebežne zdravotný stav detí. Dosiaľ nebol medzi žiakmi a zamestnancami potvrdený výskyt ochorenia,“ uviedol ÚVZ.

Súčasne RÚVZ so sídlom v Čadci kontaktoval regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, nakoľko dodávatelia jahôd spadajú pod kontrolu regionálnych veterinárnych a potravinových správ, s cieľom preverenia situácie (napr. vysledovateľnosť a ďalšiu distribúciu v rámci SR), prijatia opatrení voči dodávateľovi a informovania verejnosti a RÚVZ. RÚVZ Čadca zároveň postúpil danú informáciu všetkým školským zariadeniam v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto, aby zabezpečili konkrétne opatrenia v prípade, že by im tieto potraviny s danou šaržou boli dodané.

Rodičia aj hygienici sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Zároveň Úrad verejného zdravotníctva SR ihneď po zistení možného podozrenia a medializovaných informácií z Poľska kontaktoval Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR s požiadavkou o súčinnosť pri overení dôveryhodnosti medializovaných informácii, o preverenie dodávateľa predmetných jahôd s danou šaržou, ktoré dodal na Slovensko, ako aj o súčinnosť pri možnom laboratórnom vyšetrení vzorky z inkriminovanej šarže čerstvých jahôd,” informovala Tatiana Červeňová, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

Medializovaná informácia o kontaminácii určitej šarže čerstvých jahôd pochádzajúcich z Maroka nie je podľa informácií zo ŠVPS, kde sa nachádza národný kontaktný bod RASFF, stále oficiálne potvrdená v Slovenskej republike prostredníctvom systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF). Na základe uvedeného ÚVZ SR požiadal národný kontaktný bod pre RASFF (ŠVPS SR), aby požiadalo Poľsko o čo najrýchlejšie zaslanie výsledkov ich zistení / šetrení, a tiež zaslalo prípadné distribučné zoznamy potvrdzujúce distribúciu identifikovaných kontaminovaných jahôd na územie SR, aby bolo možné v danej veci vykonať potrebné rýchle opatrenia. Hygienici tiež uviedli, že existuje určitý rozpor medzi údajmi od dodávateľa a údajmi uvedenými v danej šarže z pohľadu krajiny pôvodu.

Viac o téme: JahodyÚrad verejného zdravotníctvaHepatitída A
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu