Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nová finta podvodníkov! Slovákom rozposielajú falošné omeškané faktúry: Na prvý pohľad zmiatnu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, Topky)

BRATISLAVA - Omeškané úhrady faktúr nepotešia naozaj nikoho a takéto menej príjemné situácie chce každý vyriešiť ideálne čím skôr. A práve na to sa spoliehajú aj podvodníci pri svojom najnovšom ťahu, ktorý skúšajú na ľudí. Ľuďom posielajú podvodné e-maily s falošnými faktúrami Telekomu vymáhajúcimi nedoplatky za ponúkané služby. Polícia varuje občanov a radí, na čo si dávať pozor.

archívne video

Policajti namerali vodiča, ktorý prekročil najvyššiu dovolenú rýchlosť o 111km/h (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Ako uvádza polícia na sociálnej sieti, dizajn správy a faktúry vyzerá naozaj pôsobivo a na prvý pohľad je iba ťažko rozoznateľný od skutočnej faktúry. Podotýka však, že odvodníci zabudli na jeden veľmi dôležitý detail. Tým je e-mailová adresa, z ktorej bola faktúra odoslaná.

"V zobrazovanom "mene" odosielateľa, ktoré si viete upraviť, je síce uvedené "Elektronicka refundácia Telekom", avšak samotná doména mailovej adresy okolo tej "telekomáckej" ani nešla. Patrí totiž cirkevnej univerzite. Na Fidži," uvádza polícia. Dodáva, že nesedia ani dátumy uvedené v predmete mailu a samotnej "faktúre". Rovnako sa v nej miešajú pojmy náhrada, dvojitý debet a refundácia.

Nová finta podvodníkov! Slovákom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Vždy najskôr preverujte

Zlatým pravidlom pri akýchkoľvek podobných mailoch je vždy dôkladne skontrolovať ich odosielateľa. "Ak sa vám mailová adresa nepozdáva, môže ísť o podvod. Falošný mail môžu prezradiť napríklad gramatické preklepy v adrese odosielateľa alebo čudne pôsobiaca doména adresy," vysvetľuje polícia.

Občanom radí, že ak ostanú aj naďalej na pochybách, vždy si môžu zaslanú informáciu overiť u údajného odosielateľa prostredníctvom kontaktných informácií zverejnených napríklad na jeho webstránke.

Viac o téme: PodvodFalošné faktúryTelecom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu