Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nová nebezpečná FINTA podvodníkov: Zneužívajú mená a údaje odborníkov! TOTO si treba všímať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ak predávate niečo na inzertných portáloch, ako je napríklad Bazoš, dávajte si pozor na podvodníkov, ktorí neustále inovujú svoje techniky s cieľom okradnúť vás. Informuje o tom stránka Hoaxy a podvody na sociálnej sieti. Zbystriť pozornosť by ste podľa nej mali aj v prípade, ak sa v podpise mailu, ktorý dostanete k vášmu inzerátu, nachádza meno reálnej osoby aj s údajmi jej pracoviska.

Stránka ľudí varuje, že na vytvorenie dojmu dôveryhodného záujemcu začali podvodníci využívať mená a údaje skutočných osôb. "Ide o verejne dostupné údaje, čiže je úplne jednoduché ich nakopírovať do mailu. Momentálne sú v kurze odborníčky z medicínskej oblasti a tak vám môže napísať napríklad Mgr. Zuzana Lenártová (zuzanalenartova@email.cz), psychologička z OZ IPčko, MUDr. Andrea Baníková (banikovaandrea@seznam.cz), kardiologička z Lučenca, či akákoľvek iná „lekárka“," približuje.

Nová nebezpečná FINTA podvodníkov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody)

V skutočnosti vám nepíšu tieto lekárky, ale podvodníci, ktorí sa za ne vydávajú. Podvod je o to sofistikovanejší, že údaje uvedené v podpise sú skutočné, no e-mailová adresa, z ktorej vám správa prišla, patrí podvodníkovi.

Čo si treba všímať?

Aj keď v týchto prípadoch komunikácia môže pôsobiť dôveryhodne, treba si všímať dôležité indície, ktoré hovoria o podvode. Prvou z nich je, že e-mailová adresa pôsobí ako súkromná, zvyčajne s českou doménou, napríklad seznam.cz. Druhou indíciou je formulácia správy. Záujemca navrhne platbu vopred a vyzdvihnutie cez kuriérsku službu a požiada vás o meno, telefónne číslo a IBAN. "Na tomto by nebolo nič zvláštne, keby netvrdil, že kuriér vám pomôže aj s balením, ak budete chcieť. Nie, kuriéri nepomáhajú zákazníkom s balením," vysvetľuje.

archívne video

Podvodník pripravil 91-ročnú seniorku o 7-tisíc eur (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Obozretnosť je na mieste aj v príapde, ak vám následne pošle odkaz na stránku, ktorá bude vyžadovať údaje z vašej platobnej karty, alebo sa pokúsi vylákať od vás tieto údaje akýmkoľvek iným spôsobom. "Ide o jednoznačný podvod. V žiadnom prípade neposkytujte nikomu údaje z vašej platobnej karty," varuje stránka Hoaxy a podvody.

Stránka uvádza aj ďalšie príklady podvodných mailových adries a zneužitých reálnych mien:
dovalovaviola@seznam.cz - MUDr. Viola Dováľová
mari.predmerská@seznam.cz - MUDr. Mária Predmerská
a.kormanikova@email.cz - MUDr. Andrea Kormaníková

Viac o téme: PodvodPodvodníciHoaxy a podvody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu