Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci rokujú k návrhu na skrátené konanie k novele Trestného zákona

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali rozpravu k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) v úvode diskusie predstavil návrh na skrátené konanie. Do rozpravy sa prihlásilo písomne osem opozičných poslancov, z toho štyria vystúpia za klub s rozsahom 30 minút. Zvyšní majú na svoj príhovor 20 minút.

Susko priblížil, že vláda je presvedčená o tom, že premlčacie lehoty nastavené novelou Trestného zákona z 8. februára obstoja. V určitých prípadoch však môže podľa vlády nastať situácia, že tieto lehoty môžu byť nedostatočné, a preto vyhovuje spoločenskej objednávke.

VIDEO

Poslanci rokujú k návrhu na skrátené konanie k novele Trestného zákona (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Naliehavosť prijatia návrhu zákona v skrátenom legislatívnom konaní vyplýva podľa Suska predovšetkým z nevyhnutnosti zachovať a zabezpečiť dĺžku premlčacej lehoty pre trestné činy proti životu a zdraviu, trestné činy proti slobode a ľudskej dôstojnosti, trestné činy proti rodine a mládeži a trestné činy proti iným právam a slobodám.

Opozícii chýbajú pri novele Trestného zákona dôvody na skrátené konanie

Novela Trestného zákona, o ktorej od utorka rokujú poslanci Národnej rady (NR) SR, neobsahuje riadne dôvody na skrátené legislatívne konanie (SLK). Vládnej koalícii to vyčítajú viacerí opoziční poslanci. Parlament už medzitým odobril prerokovanie novely v SLK. Martin Šmilňák (KDH) pripomenul, že pri skrátenom konaní sa riskuje veľká chybovosť novely. "Riskujeme, že tí, ktorí majú väčšinu v parlamente, pretlačia riešenia, ktoré nie sú v celospoločenskom záujme," povedal v diskusii. Pri návrhu na SLK sa podľa neho vláda neodvolala ani na jeden dôvod na takýto postup. Argumentuje len spoločenskou objednávkou.

Martin Šmilňák
Zobraziť galériu (3)
Martin Šmilňák  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková podotkla, že vláda pri novelizácii trestného práva nenaplnila spoločenskú objednávku a nesplnila ani dôvody na prijatie novely v SLK. "Spoločenská objednávka bola naozaj urobiť restoratívnu justíciu, ale to ste neurobili. Nemáte na ňu ľudí, nemáte zmenu ustanovení, ktoré by viedli páchateľa, aby nahradil škodu," poznamenala. Dodala, že v spoločnosti bol dopyt aj po zmenách trestných sadzieb, ale po ich znížení pri drogových trestných činoch a po ich zvýšení pri korupcii. Vláde vyčíta, že nenaplnila ani dopyt po efektivite trestnoprávnych procesov.

Poslanci rokujú k návrhu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič avizoval pozmeňujúce návrhy

Tibor Gašpar (Smer-SD) tvrdí, že Kolíková vkladá do svojich vyjadrení nepravdy. Spoločenskú objednávku, o ktorej hovorila, vyvolala podľa neho opozícia svojimi vyjadreniami, ktoré považuje za strašenie ľudí. Líder hnutia Slovensko Igor Matovič hovorí o lámaní zákonov cez koleno. Namietal predloženie novely v SLK a argumenty vládnej koalície. Znásilneným ženám podľa neho vláda napľula do tváre svojimi argumentami pri skrátení premlčacích lehôt v predošlej novele Trestného zákona. Avizoval, že v druhom čítaní predložia jeho poslanci pozmeňujúce návrhy, ktoré by mali nielen vrátiť legislatívu do pôvodného stavu, ale posunúť trestné právo smerom na Západ.

Poslankyňa za PS Beáta Jurík kritizovala postup vládnej koalície, zopakovala aj výhrady voči pôvodnej novele Trestného zákona. "Nakoniec hovoríte, že novela je dobrá, aj tak ju opravujete," uviedla s tým, že klub PS sa nestotožňuje s návrhom na SLK. Poukázala pritom na predošlú diskusiu k pôvodnej "veľkej" novele, kde sa premlčacie lehoty skrátili. Jurík pripomenula, že vláda mala možnosť lehoty upraviť už pri pôvodnej novele, pretože ich na to upozornili už skôr.

Viac o téme: PoslanciTrestný zákonParlamentNovela Trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu