Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

REBRÍČEK najlepších slovenských škôl: Pozrite si, kde skončila tá, ktorú navštevuje vaše dieťa

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Poznám mená najlepších slovenských základných a stredných škôl. Podľa rebríčka INEKO stoja aktuálne za zmienku najmä výborné výsledky žiakov košickej ZŠ sv. Cyrila a Metoda, bratislavského gymnázia na Teplickej a Obchodnej akadémie na Kukučínovej v Trnave. Kde skončila škola, ktorú navštevuje vaše dieťa?

archívne video 

Myslím si, že všetky deti na Slovensku majú právo na lepšiu budúcnosť a lepšie vzdelanie, tvrdí Drucker (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Mimovládka uviedla, že v aktualizovanom rebríčku základných škôl podľa dosiahnutých výsledkov žiakov obhájila vedúcu pozíciu cirkevná ZŠ sv. Cyrila a Metoda sídliaca na Bernolákovej 18 v Košiciach-Západ. Podarilo sa jej to dokonca s relatívne výrazným náskokom. Druhé miesto obsadila ZŠ Kollárova 2 zo Svätého Jura, ktorá si polepšila, lebo v predošlom rebríčku bola tretia. Prvú trojicu uzatvára ZŠ z ulice T. J. Moussona v Michalovciach. Medzi školy, ktoré si vďaka úspechom svojich žiakov opätovne aj po roku udržiavajú pozíciu v top 10, patria okrem vyššie uvedenej trojice ešte ZŠ Pri Podlužianke v Leviciach, ZŠ Staničná 13, Košice-Juh a napokon dve banskobystrické školy – na Skuteckého a na Ďumbierskej ulici.

REBRÍČEK najlepších slovenských škôl:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: INEKO )

Najvýraznejším pozitívnym skokanom spomedzi základných škôl sa stala škola na Hviezdoslavovej ulici v Lipanoch (okres Sabinov). Posunula sa na 282. miesto z vlaňajšieho 630. „Chceli by sme vyzdvihnúť, že medzi školy s veľmi dobrými výsledkami žiakov sa zaradila aj ZŠ I. B. Zocha z Revúcej (Jilemnického 3), kde tretina žiakov pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia. Žiaci tejto školy tak dosiahli najlepšie výsledky spomedzi škôl, v ktorých je relatívne vyšší podiel detí zo znevýhodneného prostredia (vyšší ako 20 %),“ poukázala mimovládka.

Stredné odborné školy a gymnáziá

Pri stredných odborných školách sa na prvé miesto prepracovala Obchodná akadémia Kukučínova v Trnave. Druhá je Súkromná SOŠ na Ulici 29. augusta v Poprade, ktorá potvrdila svoj dlhodobý. Medzi stálice v top 10 SOŠ-iek patria aj elektrotechnické priemyslovky na Plzenskej v Prešove a Komenského v Košiciach či Obchodná akadémia zo Zlatých Moraviec. Najvýraznejším skokanom smerom nahor v tejto kategórii škôl je žilinská SOŠ odevná na Hlavnej ulici č. 2.

REBRÍČEK najlepších slovenských škôl:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: INEKO )

„Relatívne najmenšie pohyby na popredných priečkach sme zaznamenali v rámci gymnázií. Bez akejkoľvek zmeny ostala celá vedúca trojica. Prvé miesto obhájila Škola (gymnázium) pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ulici v Bratislave. Nasledujú gymnáziá Poštová 9 v Košiciach a Gymnázium Jura Hronca (GJH) na Novohradskej v Bratislave. V dlhodobom miernom postupe naďalej pokračuje aj Gymnázium Grösslingová 18, Bratislava (GAMČA), ktoré už figuruje v tesnom závese za prvou trojicou, pričom za týmito štyrmi školami vidieť v rebríčku veľký skok – piate gymnázium (Raymana, Prešov) totiž nasleduje so značným odstupom až 0,7 bodu,“ uviedli.

REBRÍČEK najlepších slovenských škôl:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: INEKO )

Najvýraznejším skokanom sa stalo Gymnázium Karola Štúra v Modre, ktorého študenti dokázali zareagovať na zhoršujúce sa výsledky ich predchodcov z minulých rokov. „Hoci toto gymnázium naďalej zaostáva, tentokrát zaznamenalo podstatné zlepšenie vo všetkých sledovaných ukazovateľoch,“ poznamenalo INEKO.

Kompletné rebríčky a výsledky ostatných škôl sú voľne dostupné na portáli https://skoly.ineko.sk.

Viac o téme: Základná školaGymnáziumŽiaciStredná odborná školaINEKORebríšek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu