Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najväčší protest slovenských farmárov: Doprava kolabovala, poľnohospodárov osobne podporil aj minister!

Na snímke kolóna traktorov počas celoslovenského protestu farmárov v Bratislave Zobraziť galériu (68)
Na snímke kolóna traktorov počas celoslovenského protestu farmárov v Bratislave (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Už sa nebudú len ticho prizerať! Aj slovenskí poľnohospodári a potravinári sa pripojili k celoeurópskym protestom. Na cesty prvej, druhej i tretej triedy po celom Slovensku vo štvrtok vyrazilo približne 4-tisíc farmárov s vyše 2 200 kusmi poľnohospodárskej techniky. Kolóna protestujúcich farmárov sa zastavila pred Zastúpením Európskej komisie, kde Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora predniesla svoje požiadavky a odovzdala ich zastúpeniu.

14:50 Opozičný poslanec Alojz Hlina (SaS) považuje za paradox, že poľnohospodári sa pri štvrtkovom proteste nezastavili pri Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ale najprv smerovali k Národnej rade SR. Hlina to uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (68)
Alojz Hlina  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Nie celkom rozumiem tomu, prečo dnes boli poľnohospodári pred Národnou radou, lebo vecne príslušné poľnohospodárom je ministerstvo pôdohospodárstva a PPA," uviedol Hlina. Opätovne vyzval na diskusiu o problémoch poľnohospodárov pri okrúhlom stole.

14:45 Polícia v Trnavskom kraji neznamenala žiadne narušenie verejného poriadku ani porušenie predpisov v doprave. Protesty sa konali v Trnave, Galante, Dunajskej Strede, Senici a na hraničnom priechode s Českou republikou (ČR) Holíč - Hodonín. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

14:00 Opozičné KDH podporuje protesty slovenských farmárov voči nadmernej byrokracii z Európskej únie, ale aj proti tým problémom, ktoré majú doma na Slovensku. V reakcii na pondelkové a štvrtkové protesty poľnohospodárov to uviedli predstavitelia hnutia na tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

13:40 NAŽIVO Alojz Hlina (SaS) reaguje na protest farmárov.

13:25 Farmári dnes zablokovali dopravu aj na štátnej hranici Holíč - Hodonín.

Na štátnej hranici Holíč - Hodonín zablokovali farmári dopravu (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

13:10 Poľnohospodárov prišiel do Nových Zámkov osobne podporiť aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). Podľa slov ministra ide všetkým poľnohospodárom o dosiahnutie spoločného cieľa. "Podporujem požiadavky poľnohospodárov, aby sme zvýšili potravinovú sebestačnosť, aby bolo viac domácich potravín v obchodných reťazcoch, aj aby robili poľnohospodári to, čo majú robiť, a nie aby sedeli za úradníckym stolom," povedal minister. Zároveň potvrdil, že situácia s vyplácaním priamych platieb sa pohne vpred čo najskôr.

Richard Takáč na proteste farmárov
Zobraziť galériu (68)
Richard Takáč na proteste farmárov  (Zdroj: Facebook/Richard Takáč - minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka)

13:01 Jednou z podstatných požiadaviek poľnohospodárov je, aby sa čím skôr vyplatili priame platby, ktoré po iné roky mali z veľkej časti na účtoch už v decembri. "Žiadame našu národnú vládu a ministerstvo pôdohospodárstva, aby čo najskôr urobili všetko pre to, aby sa priame platby k poľnohospodárom dostali," zdôraznil Emil Macho. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) v minulosti zodpovednosť za neskoršie vyplácanie priamych platieb prisúdil predchádzajúcim vedeniam rezortu, ktoré podľa neho zmenu poľnohospodárskej politiky nepripravili, ale naopak skomplikovali. "Jedna z požiadaviek je, že do budúcna systém vyplácania priamych platieb musí byť jednoduchší," dodal Macho.

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho
Zobraziť galériu (68)
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

13:00 Poľnohospodári odmietajú prísne environmentálne obmedzenia EÚ, rastúcu byrokraciu, uvoľnenie dovozu agrokomodít z tretích krajín, ale dožadujú sa aj urýchleného vyplatenia priamych podpôr. Poľnohospodári chcú vyrábať a nie byť úradníkmi, uviedol šéf SPPK Emil Macho. "Robíme to v prvom rade kvôli občanom, kvôli nám, kvôli našim deťom, kvôli generácii, ktorá príde po nás, aby nielen Slovensko, ale celá Európa dokázala uživiť obyvateľstvo zdravými, kvalitnými potravinami," povedal.

12:55 Pre slovenskú vládu je jedinou cestou pokračovať v realizácii zákazu dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD). "Včera na môj pokyn slovenskí zástupcovia v orgánoch EÚ hlasovali proti návrhu Európskej komisie (EK) predĺžiť režim obchodnej liberalizácie v prospech Ukrajiny o ďalší rok, až do 5. júna 2025," uviedol Fico.

Predseda vlády SR Robert Fico sa vyjadril k protestu farmárov (Zdroj: Úrad vlády SR)

12:45 Zhromaždenie pred parlamentom sa skončilo. Kolóna pokračuje späť trasou po Šancovej ulici smerom k Trnavskej ceste a Bajkalskej ulici.

Najväčší protest slovenských farmárov:
Zobraziť galériu (68)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

12:35 Premávka trolejbusových liniek mestskej hromadnej dopravy v Bratislave číslo 44 a 47 je obnovená v plnom rozsahu. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informoval na webe. Linky mestskej hromadnej dopravy v Bratislave číslo 44 a 47 smer Búdková premávali doobeda pre štvrtkový protest poľnohospodárov odklonovou trasou.

12:10 Poľskí a slovenskí farmári a poľnohospodári spoločne protestovalu na slovensko-poľskom hraničnom priechode Trstená-Chyžné.

Farmári a poľnohospodári protestovali na hraničnom priechode Trstená - Chyžné (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

12:05 Výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory  Andrej Gajdoš na česko-slovenskom hraničnom priechode Hodonín-Holíč zdôraznil, že neprotestujú proti EÚ, ale proti zlým rozhodnutiam Európskej komisie.

Podpredseda SPPK A. Gajdoš: Protestujeme proti nesprávnym rozhodnutiam Európskej komisie (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

12:00 Českých a slovenských farmárov prišli k hranici medzi Hodonínom a Holíčom podporiť aj poľnohospodári z Maďarska a Poľska. Podľa rečníkov je cieľom upozorniť na byrokratickú záťaž aj problémy, ktoré im spôsobuje dovoz lacnejšieho tovaru z krajín mimo EÚ. Prezident Agrárnej komory ČR Jan Doležal vyhlásil, že chcú, aby sa za nich politici postavili.

"My vyprodukujeme kvalitné bezpečné potraviny, respektíve suroviny pre tieto potraviny a nemôžeme ich predať. Dnes sme tu za seba, ale chceme, aby sa politici budúci týždeň 26. februára, keď má zasadať rada ministrov pôdohospodárstva, postavili za nás. Aby povedali, že takto to ďalej nejde," povedal Doležal.

11:50 Protestujúci farmári sa vozia na traktoroch blízko budovy Národnej rady SR.

Protestujúci farmári sa vozia na traktoroch blízko budovy Národnej rady SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:45 "Na nezáujem Európskej komisie chrániť slovenských a európskych poľnohospodárov musíme reagovať suverénnou slovenskou zahraničnou politikou a zákazom dovozu mnohých poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny," uviedol na sociálnej sieti predseda vlády Robert Fico. 

11:35 Parkovisko pred výstaviskom Agrokomplexu v Nitre sa postupne zapĺňa poľnohospodárskou technikou. Traktory prichádzajú do centra Nitry zo štyroch smerov, od Topoľčian, Zlatých Moraviec, Levíc a Nových Zámkov. Na všetkých trasách presunu spôsobujú spomalenie dopravnej premávky, výraznejšie problémy však polícia zatiaľ nezaznamenala, potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Jana Šinková. Zraz na parkovisku potrvá zhruba do 13.00 h. Následne sa kolóna traktorov vyberie na protestnú jazdu mestom. 

11:20 Kolóna v Bratislave sa aktuálne presúva pred Národnú radu SR, kde je naplánovaný druhý brífing. 

Traktory na proteste sa presúvajú po Bratislave. (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

11:10 Hnutie Slovensko podporuje protesty farmárov a žiada ministra, aby priame platby Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) vyplatili v čo najskoršom termíne. Uviedol to vo štvrtok člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a poslanec NR SR Rastislav Krátky (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

11:05 Farmári prechádzajú Ilavou.

Protesty poľnohospodárov v Ilave (Zdroj: Tip čitateľa)

11:00 Linky mestskej hromadnej dopravy v Bratislave číslo 44 a 47 smer Búdková premávajú odklonovou trasou. Dopravný podnik Bratislava o tom informoval na webe. "Z dôvodu presunu poľnohospodárskej techniky je prerušená premávka trolejbusov cez Palisády a Mudroňovú smer Búdková," uviedol dopravný podnik. Linka 44 premáva za zastávkou Hodžovo námestie cez Štefánikovu, Pražskú a Hroboňovu. Linka 47 premáva medzi zastávkami Hodžovo námestie a Lovinského cez Štefánikovu, Pražskú a Hroboňovu.

Celoslovenský protest farmárov v Bratislave (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

10:50 Ešte pred ohláseným začiatkom protestnej akcie zastavili českí poľnohospodári premávku na hraničnom priechode na Slovensko v Hodoníne. Pomaly idúce stroje komplikovali príchod do Hodonína už okolo 9:00, na hraniciach zastavili asi o pol hodiny neskôr a kolónu nebolo možné obísť.

Po 10:15 sa traktory na hranici zoradili do troch radov, zo slovenskej strany ojedinele prechádzali osobné autá i kamióny. Pred 10:30 sa na slovenskej strane postavili dve rady traktorov a úplne uzavreli prejazd cez hranicu aj z druhej strany. Slovenskí demonštranti sú vybavení húkačkami, rapkáčmi i sirénou.

Najväčší protest slovenských farmárov:
Zobraziť galériu (68)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

10:41 NAŽIVO Emil Macho - predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Helena Patasiová - predsedníčka Agrárnej komory Slovenska.

10:40 V Rimavskej Sobote je v dôsledku protestu poľnohospodárov obmedzená aj mestská a prímestská autobusová doprava. Na trase, ktorou prechádzajú farmári s technikou, sú vynechané viaceré zastávky. Pre protest farmárov nie sú v Rimavskej Sobote od 10:30h do 12:00h obsluhované zastávky na uliciach Malohontská a Fábryho či na Jánošíkovej ulici. Obmedzenie sa dotkne vyše desiatich spojov prímestskej autobusovej dopravy a štyroch spojov mestskej hromadnej dopravy.

10:33 Kolóna 70 traktorov v Košiciach má viac ako kilometer. Podľa aplikácie Waze je doprava výrazne spomalená.

Najväčší protest slovenských farmárov:
Zobraziť galériu (68)
 (Zdroj: Polícia SR - Košický kraj)

10:30 Zhromaždenie farmárov a poľnohospodárov v Trebišove:

Na snímke zhromaždenie traktorov pred výjazdom počas celoslovenského protestu farmárov a poľnohospodárov v Trebišove
Zobraziť galériu (68)
Na snímke zhromaždenie traktorov pred výjazdom počas celoslovenského protestu farmárov a poľnohospodárov v Trebišove  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

10:00 Polícia vyzýva vodičov, aby v súvislosti so štvrtkovým protestom poľnohospodárov zvýšili opatrnosť a riadili sa pokynmi polície. 

Protestujúci farmári prechádzajú mestom Lučenec. (Zdroj: Tip čitateľa)

09:40 Bratislavská Polícia informuje, že k pohybu kolóny došlo krátko po 09:00 h v smere do centra Bratislavy. Predpokladaná trasa je: - Senecká cesta, Rožňavská ulica, Trnavská cesta, Šancová ulica, Štefánikova ulica, Palisády a späť. - Lieskovskej cesty, ulicou Svornosti, Slovnaftskou ulicou, Bajkalskou ulicou, Trnavskou cestou, Šancovou ulicou, Štefánikovou ulicou, Palisádami a späť.

Najväčší protest slovenských farmárov:
Zobraziť galériu (68)
 (Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj)

09:05 Protesty poľnohospodárov podporila aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR. Požiadavky našich pestovateľov a chovateľov sú podľa asociácie opodstatnené a zaslúžia si, aby boli aj vypočuté. Slovenské podnikateľské prostredie, a teda aj odvetvie poľnohospodárstva a potravinárstva, sa podľa AZZZ borí s obrovskou byrokraciou, často až nezmyselnými nariadeniami, ktoré sú aj nad rámec európskej legislatívy. Práve to podľa združenia doslova škodí rozvoju podnikateľského prostredia na Slovensku.

K podpore sa pridal aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zväz kritizuje politiku EÚ, ktorá podľa neho v záujme ochrany životného prostredia likviduje výrobu základných komodít na výrobu potravín v Európe, a na druhej strane v záujme podpory exportu automobilov chce podpisovať medzinárodné obchodné zmluvy na dovoz potravín a poľnohospodárskych komodít z krajín, kde sa preukázateľne vo veľkom vypaľujú pralesy, využíva detská práca a nedodržiavajú sa žiadne ekologické normy. "Už ani nehovoríme o úrovni zdravotnej bezpečnosti tamojšej výroby," uviedol predseda predstavenstva SZCCP Milan Lapšanský.

09:00 protesty na väčšine nášho územia oficiálne odštartovali. Ukončenie protestu je naplánované medzi 14.00 až 15.00 h. 

Traktory prechádzajú Bratislavou (Zdroj: Tip čitateľa)

08:00 V niektorých regiónoch budú poľnohospodári a potravinári počas protestov rozdávať spotrebiteľom potraviny (napríklad Galanta, Považská Bystrica, Dolný Kubín). "Na hraničných priechodoch a v niektorých mestách budú aj blokády ciest, bude znieť hymna a počítame aj s niektorými zhromaždeniami protestujúcich na námestiach či v iných vybraných lokalitách,“ informuje SPPK.

Najväčší protest slovenských farmárov:
Zobraziť galériu (68)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

06:45 Farmári už sa presúvajú na protest po Bratislave

Farmári sa presúvajú na protest po Bratislave (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

Členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) chcú vyjadriť svoju nespokojnosť s rozhodnutiami Európskej únie. Na hraničnom priechode v Holíči sa k slovenským farmárom pripoja aj ich českí a maďarskí kolegovia. Na priechode v Trstenej sa k protestujúcim poľnohospodárom pridajú poľskí poľnohospodári, spoločne hraničný priechod zablokujú. 

Viac o téme: ProtestFarmáriSlovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu