Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

AKTUÁLNE Obrovský zvrat v kauze Gorila! Prokurátor stiahol obvinenie voči Haščákovi a ďalším

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zrušil uznesenie o vznesení obvinenia v kauze Gorila. Vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a ÚŠP Zuzana Drobová.

archívne video

Protestné zhromaždenie SaS, PS a KDH - proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie ÚŠP (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Vo veci vyšetrovanej špecializovaným tímom Gorila dozorujúci prokurátor v uplynulých dňoch vydal dve rozhodnutia o sťažnostiach proti vzneseným obvineniam, pričom z časti (dve sťažnosti) obvinených zamietol ako nedôvodné uznesenie o vznesení obvinenia zo 14. 4. 2023 a na podklade ďalších siedmich sťažností napadnuté uznesenie o vznesení obvinenia z 23. 11. 2022 zrušil a vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi NAKA," uviedla Drobová.

Advokát Jaroslava Haščáka Martin Škubla víta, že dozorová prokuratúra uznala, že obvinenie vznesené Haščákovi je nedôvodné a nezákonné. "Toto rozhodnutie ÚŠP zároveň vyvracia manipulatívne argumenty, produkované okrem iného aj samotným špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom, ako má byť Jaroslav Haščák jedným z hlavných beneficientov novelizácie Trestného zákona," skonštatoval Škubla. Haščák podľa neho zvažuje, že si v dôsledku nezákonného vyšetrovania Gorily bude uplatňovať náhradu škody voči štátu a podá aj z tohto dôvodu trestné oznámenie pre obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Jaroslav Haščák
Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Haščák  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila v roku 2022 obvinila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jaroslav H. bol obvinený aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Medzi obvinenými bola aj bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna B. a exminister hospodárstva Jirko M. Všetci figurovali v kauze Gorila.

Vyjadril sa aj Úrad špeciálnej prokuratúry

Vo veci vyšetrovanej špecializovaným tímom Gorila dozorujúci prokurátor v uplynulých dňoch vydal dve rozhodnutia o sťažnostiach proti vzneseným obvineniam, pričom z časti (dve sťažnosti) obvinených zamietol ako nedôvodné (uznesenie o vznesení obvinenia zo 14.04.2023) a na podklade ďalších siedmich sťažností napadnuté uznesenie o vznesení obvinenia (z 23.11.2022) zrušil a vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi NAKA.

Úrad špeciálnej prokuratúry
Zobraziť galériu (3)
Úrad špeciálnej prokuratúry  (Zdroj: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR)

Zároveň dozorujúci prokurátor vo vzťahu k podozrivým konaniam, ktoré boli predmetom zrušeného uznesenia, vydal pokyn na ďalší procesný postup za účelom odstránenia nedostatkov formálno-procesného charakteru, pre ktoré dospel k záveru o potrebe zrušenia rozhodnutia vyšetrovateľky. Právne hodnotenie zistených skutočností, ktoré k takému zrušujúcemu rozhodnutiu dozorujúceho prokurátora viedlo, vyplýva z priloženého anonymizovaného textu príslušnej časti jeho zrušujúceho uznesenia č.k. VII/2 Gv 2/23/1000-262 z 12.02.2024.

K zrušeniu jedného z uznesení vyšetrovateľky došlo v záujme zamedzenia pochybnosti o procesnej čistote postupu a stavu pri vydaní uznesenia podľa § 206 Tr. por. Súčasne uložený pokyn smeruje k opätovnému vzneseniu obvinenia (ak tomu nebude brániť zmena v úprave premlčacích dôb v prípade nadobudnutia platnosti a účinnosti aktuálne prejednávanej novely Trestného zákona) proti tým podozrivým, u ktorých to opodstatňuje doposiaľ nazhromaždený dôkazný materiál, za súčasného odstránenia aj menej podstatných nedostatkov formulácie skutkového stavu a cizelácie právnej kvalifikácie.

Dôvodom, pre ktorý v súlade s § 6 Trestného poriadku zverejňujeme takúto základnú informáciu, zahŕňajúcu publikovanie anonymizovanej relevantnej časti odôvodnenia zrušujúceho rozhodnutia dozorujúceho prokurátora je tá skutočnosť, že sa aj v konkrétnom prípade jedná o problematiku kolízie výkonu funkcie policajta a plateného poslanca obecného zastupiteľstva, ktorý fenomén nie je zrejme ojedinelý z hľadiska výskytu, a preto aj z hľadiska všeobecnej aplikačnej praxe je potrebné, aby bol komplexnejšie vyriešený, a to aj v rámci prípadnej polemiky, ktorú môže vyvolať.Vzhľadom na štádium konania, ako aj princíp prezumpcie neviny, budú môcť byť prípadné ďalšie informácie v primeranom rozsahu poskytnuté neskôr v nadväznosti na finalizáciu procesu doručovania rozhodnutí dotknutým osobám.

Viac o téme: UznesenieKauza GorilaÚrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu