Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Január bol podľa meteorológov na Slovensku normálny až teplý mesiac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Január sa na celom Slovensku skončil ako normálny až teplý mesiac. Z pohľadu zrážok to bol normálny až veľmi vlhký mesiac. Uviedol to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"V januári boli zaznamenané najnižšie priemerné mesačné teploty vzduchu v povodí Popradu, na Lomnickom štíte a najvyššie hodnoty priemernej mesačnej teploty na juhozápadnom území Slovenska, v Bratislave na letisku," priblížili meteorológovia. Skonštatovali, že v prvej polovici mesiaca zasiahli Slovensko výdatné dažde, čo je pre toto ročné obdobie veľmi výnimočné. Viedlo to k rekordne vysokým denným úhrnom zrážok, čo sa prejavilo v povrchových aj v podzemných vodách.

archívne video

Teplé počasie a západ slnka vohnalo do ulíc množstvo turistov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Január tiež z hľadiska priemerných mesačných prietokov hodnotí SHMÚ ako extrémne vodný mesiac vo väčšine povodí, okrem oblasti Malých Karpát. V porovnaní s vlaňajším januárom sa prejavil ako vodnejší mesiac, aj keď už minuloročný január bol nadnormálne až výrazne nadnormálne vodný. "To potvrdzuje zaznamenané zmeny najmä po roku 2000, ktoré prisudzujeme vplyvom klimatickej zmeny. V rámci týchto zmien je január mesiacom s nárastom odtoku takmer na celom území Slovenska a, naopak, apríl mesiacom s najväčším poklesom odtoku," povedali meteorológovia.

Poukázali na to, že na začiatku mesiaca dochádzalo k topeniu nahromadených snehových zásob, najmä v nižších oblastiach, do 1000 metrov nad morom. Spolu s výdatnými dažďami podľa meteorológov prispievali k vysokým vodným stavom, aj k prekročeniu prvého a druhého stupňa povodňovej aktivity, najmä v povodí Moravy, Nitry, Váhu a Hrona. Na konci januára na horských tokoch s nahromadenými ľadovými úkazmi výnimočne zaznamenali ľadové bariéry a ľadochod.

"Výdatné zrážky a topiaci sa sneh mali pozitívny dosah na dopĺňanie zásob podzemnej vody. V rámci celého hodnoteného územia sa vyskytli nadpriemerná a mierne nadpriemerná hladina podzemnej vody a výdatnosť prameňov. Celkovo bol mesiac január v podzemnej vode hodnotený ako nadpriemerný," uviedol SHMÚ.

Viac o téme: JanuárPočasieNormálnySHMÚTeplý mesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu