Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ďalšia automatizácia v obchodoch: Samoobslužné prevádzky čoskoro otvorí TENTO reťazec!

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensko čoskoro dorazí nový trend nakupovania. Systém, ktorý funguje v zahraničí, sa vyznačuje prevádzkami bez obsluhy. Samoobslužné obchody v súčasnosti skúšajú dva reťazce. Novinka by na Slovensko mala doraziť už tento rok. Ktorý reťazec ju zavedie ako prvý?

Samoobslužné predajne ako prvý reťazec chce zaviesť COOP jednota. Plánuje tak urobiť už v priebehu tohto roku. Prevádzky sa vyznačujú tým, že sú plne automatizované. To znamená, že za kasou nie je žiadna obsluha. Do predajne môžu vojsť len dospelé osoby, ktoré majú stiahnutú špeciálnu aplikáciu, ktorá je napojená na ich platobnú kartu. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.

Archívne VIDEO Program Kúp viac, plať menej: Podpora pre slovenský gastro segment a maloobchod

Program Kúp viac, plať menej: Podpora pre slovenský gastro segment a maloobchod (Zdroj: Ján Zemiar)

Spotrebiteľ si celý nákup sám vyberie, následne si ho sám nablokuje a zaplatí. Von sa dostane na základe kódu, ktorý mu vygeneruje aplikácia. Koncept myslí aj na prípadné krádeže, na ktoré dohliada umelá inteligencia. Limitovaný vek je z dôvodu predaja alkoholických nápojov. 

„Za systém COOP Jednota môžeme potvrdiť, že v roku 2024 plánujeme otvárať samoobslužné predajne v našej maloobchodnej sieti,“ uviedla hovorkyňa Jana Kuklová. Nateraz nie je jasné, kde sa tieto predajne otvoria, no údajne by sa tak malo stať najmä vo veľkých mestách. „Aktuálne prebieha výber vhodných lokalít a dodávateľov technológií,“ dodala.

U našich západných susedov - v Česku je už týchto predajní viac ako desať, čoskoro by ich mali byť desiatky. Tento koncept predajní však neplánuje zaviesť len COOP Jednota, ale aj Billa, ktorá ich na náš trh už rovnako testuje. „Tendrujeme dodávateľa, mapujeme miesta, kde by sme mohli spustiť testovacie prevádzky,“ ozrejmil hovorca reťazca Marek Kravjar.

 

 


 

Viac o téme: BillaCoop jednotaSamoobslužné prevádzkySamoobslužné obchody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu