Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Krajský súd potvrdil zamietnutie neodkladného opatrenia v prípade Róberta Magulu

 Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave potvrdil zamietnutie návrhu na neodkladné opatrenie v prípade policajta Róberta Magulu, ktorý bol postavený mimo služby. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR s tým, že voči tomuto rozhodnutiu nie je prípustný riadny opravný prostriedok.

Senát krajského súdu svojím rozhodnutím z 25. januára potvrdil predošlé uznesenie Mestského súdu Bratislava IV. "Veríme, že aj v ostatných obdobných prípadoch budú rozhodnutia v prospech MV SR a bude zachovaný princíp právnej istoty," dodali z rezortu vnútra.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (3)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po utorkovom rokovaní vlády priblížil, že bratislavský krajský súd rovnako rozhodol aj v prípade vyšetrovateľa Jána Čurillu. Šutaj Eštok zdôraznil, že postavenie niekoľkých príslušníkov Policajného zboru mimo služby nemalo žiadnu súvislosť s poskytnutím statusu chráneného oznamovateľa.

Matúš Šutaj Eštok informuje o rozhodnutiach krajských súdov v Bratislave (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Krajský súd Bratislava tiež konštatoval, že zákonnosť personálneho rozkazu, ktorý bol vydaný ministerstvom vnútra, nie je možné riešiť v civilnom sporovom konaní, pretože by išlo o neprípustný zásah do výkonu právomoci orgánov výkonnej moci," podotkol. Právny zástupca oboch policajtov Peter Kubina rozhodnutia súdu rešpektuje, ale nesúhlasí s nimi. "Preto proti týmto rozhodnutiam v najbližších dňoch podáme dovolanie. Toto dovolanie bude odôvodnené porušením práva na spravodlivý proces, konkrétne vo forme odopretia súdnej ochrany," ozrejmil na sociálnej sieti.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa Úradu na ochranu oznamovateľov sa mal minister najprv obrátiť na nich.

Viac o téme: Krajský súdBratislavaRóbert Magula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu