Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

TRAPAS ako hrom: Šimkovičovú nakoniec odvolávať nebudú! Môže za to školácka chyba opozície

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová Zobraziť galériu (3)
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR (NR SR) Peter Pellegrini nezvolá mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Oznámil to vo videu na sociálnej sieti. Opozícii odkázal, aby sa naučili pravidlá platné v NR SR.

Aktualizované 17:15 Koalícia stojí za šéfkou rezortu kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS). Vyplýva to z vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD). To, že pod návrhom PS a SaS na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolávanie ministerky nebolo dostatok podpisov, označil za blamáž a hanbu. "Ministerku by sme aj tak nikdy neodvolali, má suverénne, slovenské, zdravé názory. Taká má byť ministerka kultúry," skonštatoval.

„Práve som podpísal dokument, ktorý som vo svojej funkcii ešte nepodpisoval. Od piatku sa pozerám na opozičný návrh na vyslovenie nedôvery ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorý predložili poslanci SaS a PS a nestačím sa čudovať. Ako počítame, tak počítame, pod návrhom je len 28 podpisov,“ uviedol Peter Pellegrini.

Pellegrini nezvolá mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

„Každý poslanec v parlamente by mal vedieť, že návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi musí zo zákona obsahovať minimálne 30 podpisov poslancov. A keďže ani cez víkend neprišiel návrh, ktorý by to spĺňal, musím dnes podpísať rozhodnutie v ktorom konštatujem, že tento opozičný návrh nespĺňa podmienky dané ústavou,“ skonštatoval predseda parlamentu. „Do budúcna odkazujem pánom a dámam z opozície, aby sa naučili pravidlá platné v NR SR,“ dodal Peter Pellegrini.

Stanovisko Progresívneho Slovenska

"Ide o administratívny omyl. Na veci to nič nemení, návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministerky podáme znovu, už v utorok," uviedlo Progresívne Slovensko v stanovisku. Podľa neho je smutné, že sa Pellegrini vytešuje z jedného strateného hárka a točí si o tom videá.

"Namiesto toho stačilo slušné upozornenie a omyl by bol odstránený, prípadne by sa pán Pellegrini mohol konečne konečne vyjadriť, či schvaľuje nenávistné prejavy a diletanstvo ministerky Šimkovičovej, ktorú vo funkcii kryje," dodáva PS.

Opozičné PS a SaS v piatok (2. 2.) podali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej chceli odvolávať Šimkovičovú z funkcie. Ministerka kultúry iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja.

Viac o téme: OdvolávanieMartina ŠimkovičováPeter PellegriniParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu