Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ukrajinský web odhalil podporovateľov Ruska: Na zozname sú aj poprední slovenskí politici!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel/Ramon Leško/TASR/Pavol Zachar)

KYJEV – Ukrajinský nezávislý web Texty uverejnil materiál s názvom „Zárodky ‚ruského sveta‘“. Obsahoval mená jednotlivcov a názvy organizácií z európskych krajín, ktoré podporujú Rusko. Na zozname sú aj mená známych slovenských predstaviteľov, politických strán, ale aj médií.

Ukrajinský nezávislý web Texty zverejnil zoznam vyše 1 300 jednotlivcov a asi 900 organizácií v 19 európskych krajinách, ktoré podporujú Rusko a jeho politiku. Na zozname sa objavili mená aj známych slovenských politikov, ako napríklad Robert Fico a Ľuboš Blaha zo SMER-SD, ale aj Marián Kotleba z ĽSNS a Milan Uhrík spolu s Milanom Mazúrekom z hnutia Republika. Na zozname sa však samostatne umiestnili aj politické strany SMER-SD, ĽSNS, Slovenská národná strana a Slovenské Hnutie Obrody. Okrem toho spomínané kritériá spĺňajú aj niektoré dezinformačné médiá, ako Zem a vek, Slobodný vysielač a InfoVojna.

Smer-SD hovorí o cenzúre v RTVS a ľudí vyzýva, nech radšej sledujú alternatívne médiá (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jednou z 19 spomenutých krajín je aj Maďarsko, ktoré má na zozname premiéra Viktora Orbána. Na zozname Českej republiky sa zase okrem iného umiestnil poslanec Andrej Babiš. Svoje zastúpenie však majú aj krajiny, ako Veľká Británia, Rakúsko, Belgicko či Švédsko.

Ukrajinský web odhalil podporovateľov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Predstavitelia webu uviedli, že jednotlivé subjekty hodnotili na základe kritérií, ako napríklad, či hlasujú za proruské rozhodnutia a vydávajú vyhlásenia na podporu vojny alebo vyzývajú na zrušenie sankcií, zúčastňujú sa na proruských propagandistických relácií, spolupracujú s inštitúciami, ktoré uľahčujú kultúrnu expanziu Ruska a podobne. Ako prví zostavili databázu, v ktorej sú subjekty kategorizované podľa oblasti vplyvu, typu spolupráce a ich prepojenia s Rusmi a „ruským svetom“. Pri tvorbe databázy vychádzali z verejne dostupných zdrojov.

Viac o téme: RuskoRobert FicoMarián KotlebaĽuboš BlahaMilan MazurekDezinformačné weby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu