Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Predvolebný škandál! Korčokove návštevy škôl vyvolávajú pochybnosti: Druckerov rezort zakročil

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ivan Korčok čelí kritike kvôli svojim návštevám stredných škôl v období, kedy prebieha aj jeho predvolebná kampaň. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky upozorňuje v tejto súvislosti všetkých zriaďovateľov škôl, že predvolebná kampaň na školách je nezákonná.

Druckerov rezort znepokojilo nedávne správanie prezidentského kandidáta Ivana Korčoka, ktorý sa rozhodol navštíviť dve stredné školy, a to Gymnázium v Snine a Strednú zdravotnú školu v Lučenci. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky upozorňuje, že predvolebná kampaň na školách je nezákonná.

Prezidentský kandidát Ivan Korčok odovzdal viac ako 40-tisíc podpisov občanov za jeho kandidatúru (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerstvo znepokojil najmä fakt, že Ivan Korčok školy navštívil počas svojej prebiehajúcej kampane. "V spomínaných dvoch konkrétnych prípadoch je podľa ministerstva školstva dôvodné predpokladať, že išlo o politickú propagáciu, hoci obsah diskusie nemusel mať primárne politický obsah. V tomto kontexte je však potrebné vziať do úvahy aj čas návštevy školy, keďže od 9. januára 2024 prebieha volebná kampaň. Rovnako nie je prípustné využívanie priestorov škôl a diskusií so žiakmi na politickú propagáciu prostredníctvom propagačných obrázkov alebo videí, ktoré sú používané v rámci politickej aktivity alebo volebnej kampane. Aj v tomto konkrétnom prípade kandidát publikoval na sociálnych sieťach zábery z diskusie na škole, ktoré využil v rámci svojej volebnej kampane," poznamenalo ministerstvo v tlačovej správe.

Druckerov rezort upozorňuje na § 151 ods. 2 školského zákona, ktorý hovorí, že „v školách a v školských zariadeniach sa zakazuje činnosť politických strán a politických hnutí a ich propagácia.“ "Z pohľadu účelu tohto ustanovenia je potrebné vychádzať zo širšieho rámca toho, že na školách sa zakazuje akákoľvek politická propagácia, vrátane propagácie politikov alebo kandidátov do politických funkcií, napríklad aj kandidátov na funkciu prezidenta alebo funkciu predsedu samosprávneho kraja, či starostu obce," poznamenalo ministerstvo.

Predvolebný škandál! Korčokove návštevy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Tento zákon podľa nich neplatí len na politických kandidátov, ale aj na kandidátov, ktorí nepatria do žiadnej politickej strany. "V tomto ohľade nie je možné rozlišovať na jednej strane medzi kandidátmi na politické funkcie, ktorí kandidujú ako členovia politických strán, alebo s podporou politických strán a na druhej strane medzi tzv. „občianskymi kandidátmi“, bez  príslušnosti k niektorej z politických strán, keďže v takom prípade by mohlo ísť o nerovnaký prístup ku kandidátom na rovnakú funkciu," poznamenal rezort. Zároveň zdvôraznili, aby všetky školy a školské zriadenia dávali pozor na citované ustanovenia a v priebehu prezidentských kampaní nedochádzalo k jeho porušovaniu.

Viac o téme: ŠkolyNávšteva KampaňTomáš DruckerMinisterstvo školstva SRIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu