Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla v Ottawe s kanadským premiérom Justinom Trudeauom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

OTTAWA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v utorok v Ottawe stretla s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Naposledy sa oficiálna návšteva slovenskej hlavy štátu v Kanade uskutočnila pred viac ako 20 rokmi.

Po stretnutí v Ottawe cítim blízkosť, tvrdí Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Čaputová prebrala s premiérom podľa svojich slov množstvo tém. Trudeau sa zaujímal sa o dianie na Slovensku, hovorili spolu aj o bezpečnostnej situácii. "Sme spojencami v NATO. Spoločne naše vojenské jednotky slúžia v Lotyšsku pod vedením Kanady," priblížila slovenská hlava štátu. Dodala, že zároveň rozprávali o energetickej situácii a možnej perspektívnej spolupráci aj v tejto oblasti. V utorok ju ešte čaká stretnutie s predsedom Dolnej snemovne parlamentu Gregom Fergusom a štátna večera podávaná generálnou guvernérkou za účasti predsedu vlády Kanady.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Slovenskú prezidentku v utorok dopoludnia privítala zástupkyňa generálnej guvernérky a sudkyňa Najvyššieho súdu Kanady Andromache Karakatsanisová. Zastúpila tak generálnu guvernérku Kanady Mary Simonovú, ktorá sa pre zdravotné problémy nemohla na ceremónii vo svojom sídle Rideau Hall zúčastniť. "Som síce tisíce kilometrov od Slovenska, ale na každom stretnutí, ktoré som absolvovala, cítim blízkosť, pokiaľ ide o hodnoty, záujmy, ktoré naše krajiny majú vrátane toho, že treba chrániť demokraciu, ľudské pravá, a aj to, že pomáhajú Ukrajine. Mám pocit, že sa mi dostalo naozaj v tejto veľkej zime hrejivého prijatia," skonštatovala Čaputová. Utorkové stretnutia označila za milé, srdečné, blízke, ale zároveň za konkrétne a praktické. Na pôde úradu generálnej guvernérky diskutovali o vplyve sociálnych médií na ženy a dievčatá, čo má vplyv na mentálne zdravie mladej generácie.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prezidentka sa stretla aj so Slovákmi žijúcimi v Kanade. Ide o jedno z mnohých stretnutí s krajanmi, ktoré Čaputová na svojej ceste absolvuje. "Teším sa, že títo ľudia majú za sebou úspešné príbehy v krajine, kde sa museli etablovať. Stále myslia na Slovensko, hlásia sa k nemu a stále sledujú, čo sa na Slovensku deje," podotkla. Okrem Ottawy navštívi prezidentka v stredu (31. 1.) Toronto, kde otvorí spoločné slovensko-kanadské biznis fórum a stretne sa s krajanmi. Po oficiálnej návšteve Kanady bude program prezidentky pokračovať pracovnou cestou v USA. Naposledy, v roku 2003, bol na štátnej návšteve v Kanade prezident SR Rudolf Schuster. Stretol sa tam vtedy s najvyššími predstaviteľmi Kanady – generálnou guvernérkou Adriene Clarksonovou a premiérom Jeanom Chrétienom.

Viac o téme: OttawaJustin TrudeauZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu