Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SNS si vzala na mušku prezidentkinu cestu do USA: VIDEO Danko neverí, že dostala covid! Tam sa to nekončí

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová bola v uplynulých dňoch na pracovnej ceste v Kanade a Spojených štátoch amerických. V zámorí ju sprevádzala aj podnikateľská delegácia, ktorej cieľom bolo posilniť vzájomnú ekonomickú a investičnú spoluprácu. Koaličná strana SNS má však podozrenia, že na palube štátneho lietadla boli aj rodinní príslušníci, ktorí tam nemali čo robiť.

Slovenská hlava štátu vycestovala na štátnu návštevu do Kanady v pondelok (29. 1.). Navštívila Ottawu a Toronto. Potom sa presunula na pracovnú cestu USA, konkrétne do San Francisca a Pittsburghu. V USA mala prezidentka pozitívny test na COVID-19 a musela preto v nedeľu zrušiť program posledného dňa svojej cesty. Na Slovensko sa vrátila v pondelok.

SNS si vzala na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Jedna z najväčších podnikateľských delegácií v histórii ma sprevádzala počas mojej oficiálnej návštevy v Kanade a na pracovnej ceste v Spojených štátoch. Zástupcovia slovenských firiem absolvovali nabitý program, ktorého cieľom bolo otvoriť dvere a posilniť najmä vzájomnú ekonomickú a investičnú spoluprácu. Dokázali sme prepojiť viac ako 100 subjektov a partnerov, čo je dobrým základom na prehĺbenie ekonomických väzieb medzi Slovenskom, Kanadou a USA,“ informovala prezidentka na sociálnej sieti Facebook.

Podozrenia SNS

Slovenská národná strana vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby v súvislosti s pracovnou cestou v Kanade a v Spojených štátoch amerických bezodkladne zverejnila zoznam každého pasažiera na palube štátneho lietadla, ako aj zdokladovala úhrady ubytovania.

"SNS má vážne podozrenie, že na palube štátneho lietadla boli rodinní príslušníci, ktorí tam nemali čo robiť. Súčasne z informácií, ktorými disponujeme je zrejmé, že išlo o sponzorov a blízke osoby, ktoré sa priamo alebo nepriamo podieľali na financovaní prezidentskej kampane Zuzany Čaputovej,“ píšu národniari vo svojom stanovisku.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Veríme, že predmetné informácie vyvrátia akékoľvek podozrenie. V prípade, že tomu tak nebude, vyzývame všetkých, ktorí nemali čo robiť na palube štátneho lietadla, aby refundovali všetky svoje náklady,“ doplnila SNS.

Prezidentský palac reaguje

V tejto súvislosti sa Topky obrátili na prezidentský palác. "Na oficiálnej návšteve Kanady a následnej pracovnej ceste do Spojených štátov sa zo strany prezidentskej kancelárie zúčastnili iba zamestnanci, ktorí mali počas cesty pracovné povinnosti a osobní ochrancovia prezidentky," informoval nás hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Súčasťou delegácie boli podľa našich informácii aj štátni tajomníci ministerstva hospodárstva a ministerstva zahraničných vecí so svojim sprievodom, zástupcovia Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a zástupcovia médií, ktorým kancelária prezidenta nepreplácala ubytovanie. Prezidentku sprevádzala tiež podnikateľská delegácia, ktorej členov na základe verejnej výzvy a transparentného výberu odporučilo SARIO,  a ktoré v Kanade a USA zorganizovalo jednotlivé biznis fóra.

"Na oficiálnej návšteve Kanady sa na pozvanie kanadskej strany zúčastnil aj partner prezidentky Juraj Rizman, ktorému ubytovanie hradila kanadská strana. Po ukončení oficiálnej návštevy Kanady sa vrátil komerčnou linkou späť na Slovensko a na pracovnej ceste prezidentky do USA sa už nezúčastnil," uviedol Strižinec. 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na oficiálnej návšteve Kanady
Zobraziť galériu (4)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na oficiálnej návšteve Kanady  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Rozumieme, že Andrej Danko sa nezmyselnými útokmi na prezidentku snaží odpútať pozornosť verejnosti od svojej dopravnej nehody, ktorej okolnosti stále dôveryhodne nevysvetlil. Na rozdiel od neho prezidentka a ani KP SR nemajú čo skrývať,  ani si nič vymýšľať," dodal na záver. 

Danko neverí, že prezidentka dostala v USA covid

Predseda SNS Andrej Danko nahral na Facebook uštipačné video, v ktorom spochybňuje chorobu Zuzany Čaputovej. "Včera som sa musel smiať, ako Čaputová dostala covid. No určite dostala covid! To vymyslel Strižinec (hovorca prezidentky, pozn. red.) len preto, lebo ich tam nikto neprijal. Dopadli ako totálni chudáci,“ uviedol.

"Išli do Spojených štátov na biznis cestu a prídu domov s dlhým nosom. Nech je to ponaučením pre každého, kto si myslí, že keď budeme počúvať Západ, tak si nás budú vážiť,“ dodal prezidentský kandidát. 

Andrej Danko neverí, že prezidentka dostala v USA covid (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Na stranu prezidentky sa okrem iných postavil aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. "Andrej Danko opäť uráža prezidentku Čaputovú. Ostro odmietam jeho reči o tom, že si prezidentka SR vymýšľa o svojom zdravotnom stave, alebo že by naša štátna delegácia v USA dopadla ako "totálni chudáci". Takéto uvažovanie zo všetkého najviac svedčí o mentálnom svete a spôsobe fungovania Andreja Danka. Možno v skutočnosti viac hovorí o sebe a svojich cestách do Moskvy," uviedol vo svojom stanovisku.

Viac o téme: SNSAndrej DankoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu