Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo výzvu na podporu triedeného zberu a zberných dvorov

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo v pondelok výzvu na čerpanie finančných prostriedkov na podporu triedeného zberu komunálnych odpadov prostredníctvom budovania a rozširovania zberných dvorov. Na tento účel je alokovaných viac ako 23,6 milióna eur. Informoval o tom odbor komunikácie MŽP SR.

"Výzva je zameraná na budovanie zberných dvorov, ich rekonštrukciu, ako aj na rozširovanie už existujúcich zberných dvorov či nákup hnuteľného majetku, ktorý súvisí s triedeným zberom komunálnych odpadov. Oprávnenými žiadateľmi sú predovšetkým obce, združenia obcí, príspevkové či rozpočtové organizácie obcí," priblížilo ministerstvo.

archívne video

Rezorty životného prostredia a vnútra sa dohodli na efektívnejšej spolupráci pri odhaľovaní environmentálnej kriminality (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na výzvu podľa envirorezortu čakali slovenské mestá a obce už niekoľko mesiacov. "Máme záujem, aby všetko bolo čo najtransparentnejšie a prebehlo s čo najväčšou informovanosťou. Chceme, aby sa pomoc dostala čo najskôr medzi občanov a samosprávy," dodal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Poverená generálna riaditeľka sekcie environmentálnych programov a projektov MŽP Monika Škrabáková upozornila, že žiadatelia si musia dávať pozor predovšetkým na finančné limity, ktoré závisia od počtu obyvateľov v záujmových oblastiach. "V podstate máme tri kategórie. Do prvej kategórie patria samosprávy do 30-tisíc obyvateľov, kde je finančný limit 500-tisíc eur. V druhej kategórii máme samosprávy od 30-tisíc do 50-tisíc obyvateľov s limitom 600-tisíc eur. V poslednej kategórii sú samosprávy nad 50-tisíc obyvateľov s finančným limitom jeden milión eur," vysvetlila Škrabáková.

Výzva s celkovou alokáciou 23 671-tisíc eur je financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Oprávneným miestom realizácie projektu je celé územie SR. Úplné znenie výzvy na prípravu a predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku je dostupné na webovom sídle www.itms2014.sk aj na webe ministerstva životného prostredia.

Viac o téme: VýzvaMinisterstvo životného prostrediaKomunálny odpadFinančné prostriedkyTriedený zber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu