Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VAROVANIE Vietor páchal škody, najviac zásahov v Bratislavskom kraji: Výpadky elektriny a desiatky áut poškodených!

Na Uránovej ulici v Bratislave hasiči odstraňujú padnutý strom na budovu
Zobraziť galériu (8)
Na Uránovej ulici v Bratislave hasiči odstraňujú padnutý strom na budovu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Po víchrici Jitka, ktorá zasiahla Slovensko a priniesla aj materiálne škody vrátane niekoľkých nehôd na cestách mieri na naše územie ďalšia extrémna fujavica. Tentokrát dostala meno Katrin a SHMÚ už v tejto súvislosti vydal výstrahy tretieho stupňa.

Aktualizované 20:00 So silnejším vetrom na horách treba počítať aj v noci i v nedeľu (28. 1.). Pripomína to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.
Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Banská Bystrica. V polohách nad 1500 metrov môže lokálne dosiahnuť vietor v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 90 až 105 km/h), čo je silná až mohutná víchrica. Cez deň sa môže rýchlosť vetra o niečo znížiť.
Výstrahy prvého stupňa platia predbežne pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina a Martin. Vietor tam môže dosiahnuť v nárazoch miestami rýchlosť 110 až 135 km/h, v priemere 70 až 85 km/h, čo predstavuje víchricu.
Vo viacerých severných okresoch sa zároveň môžu aj naďalej vytvárať snehové jazyky a záveje. Výstrahy prvého stupňa platia pre takmer celý Žilinský kraj, s výnimkou Bytče. Rovnako platia aj pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa.

Aktualizované 19:30 Hasiči evidujú v súvislosti s veterným počasím na celom Slovensku zvýšený počet zásahov. Najviac postihnutou oblasťou je Bratislavský kraj, kde mali 31 zásahov. Pre TASR to uviedla Jana Raková, vedúca oddelenia komunikačného a vnútorných záležitostí Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).
Druhý najväčší počet zásahov zaznamenalo Krajské riaditeľstvo HaZZ Trnava, kde bolo 11 zásahov, deväť zásahov mali v Žilinskom kraji. Tri zásahy evidujú hasiči v Prešovskom kraji a po jednom v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji.
"Najviac privolávaní boli k padnutým alebo vyvráteným stromom na ceste, kde dochádzalo k blokovaniu jazdných pruhov, uvoľneným strechám na budovách a bytových domoch," priblížila Raková.

Aktualizované 18:30 Na západnom Slovensku pre silný vietor zvýšený počet výpadkov elektrickej energie nezaznamenali, prípadné poruchy boli odstraňované priebežne. Mimoriadny stav bol vyhlásený len v Bratislave. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej Michaela Dobošová. "Mimoriadny stav bol vyhlásený len v Bratislave, kde bolo dnes popoludní ešte 17 porúch na úrovni nízkeho napätia. V dôsledku ktorých bolo výpadkom elektrickej energie postihnutých vyše 750 odberných miest," priblížila Dobošová. Predpokladá však, že v priebehu dnešného dňa budú poruchy odstránené a elektrická energia bude obnovená vo všetkých odberných miestach.

Aktualizované 15:00 Podľa príspevku Polície SR spôsoboval vietor v okrese Bratislava prvé škody. Na linke 158 prijali celkovo 18 volaní, ktoré sa týkali udalostí spôsobených silným nárazovým vetrom.

Aktualizované 12:50 Cesty v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska pokrýva vrstva čerstvého, kašovitého, utlačeného až zľadovateného snehu do troch centimetrov hrúbky. Slovenská správa ciest (SSC) na to upozorňuje na webe zjazdnost.sk.
"Na ceste I/72 Hrachovo - Tisovec, II/526 Klenovec - Rákošská Baňa a na cestách tretích tried v obvode Rimavská Sobota a Hnúšťa je poľadovica," upozorňujú cestári. Inak je povrch ciest prvej až tretej triedy prevažne vlhký až mokrý. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na úseku diaľnice R3 Trstená - Tvrdošín sa na vozovke miestami nachádza kašovitý sneh hrúbky dva centimetre," priblížili.
Zjazdné sú aj horské priechody (HP). "Na povrchu vozoviek HP Donovaly, Besník, Čertovica, Vrchslatina, Zbojská, Štós, Dobšiná, Súľová, Grajnár, Makov, Oravská Lesná, Huty, Branisko, Vernár, Podspády a Klenov je vrstva čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky jeden až tri centimetre," doplnili cestári. Pre vozidlá nad 12 metrov celkovej dĺžky je uzavretý HP Príslop.

Aktualizované 11:10 Na Chopku zaznamenali meteorológovia v noci z piatka (26. 1.) na sobotu orkán. Najsilnejšie nárazy vetra však boli vo Vysokých Tatrách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.
"Na Chopku sme namerali desaťminútovú priemernú rýchlosť vetra až 127 kilometrov za hodinu (km/h), zaznamenali sme teda orkán. Nárazy vetra presiahli 150 km/h," konštatuje SHMÚ.
Najsilnejšie nárazy vetra však boli vo Vysokých Tatrách, kde stanica Horská záchranná služba (HZS) Ľadové pleso namerala náraz vetra 166 km/h.
Aktuálne je vietor podľa meteorológov trochu slabší, avšak stále silný. Vo vysokých polohách dosahuje silu víchrice až silnej víchrice. "Vo večerných hodinách opäť na niekoľko hodín zosilnie," podotýka SHMÚ.

Aktualizované 10:30 Podľa SHMÚ môže vietor dosiahnuť v polohách nad 1800 metrov nad morom rýchlosť v nárazoch do 180 kilometrov za hodinu a priemerná rýchlosť môže byť do 120 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňuje SHMÚ. Druhý stupeň výstrahy platí v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok a Banská Bystrica.
Silnejšie zafúkať môže aj v Nitrianskom, Bratislavskom a Trnavskom kraji. Tiež v časti Trenčianskeho kraja a v okresoch Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok. Vydané sú výstrahy najnižšieho stupňa. Výnimkou je Bratislava a okresy Pezinok, Senec a Trnava, kde by mala do 12.00 h platiť výstraha druhého stupňa.
Počas dňa upozorňuje SHMÚ na možnú tvorbu snehových jazykov a závejov v Prešovskom a Žilinskom kraji s výnimkou okresu Bytča. Tiež v okresoch Spišská Nová Ves, Brezno a Banská Bystrica. Sever Slovenska môže potrápiť aj sneženie. Lokálne tam môže napadnúť desať až 20 centimetrov snehu.
Hydrologická výstraha druhého stupňa pred možnou povodňou platí v okrese Michalovce. "Na Latorici očakávame mierny pokles vodnej hladiny ešte na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity," priblížili zo SHMÚ s tým, že vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.

Mohutná tlaková výš a studený front, ktorý postupuje nad naše územie prináša mimoriadne vysoký vzostup tlaku až nad 1040 hPA. Tento tlak vyvoláva mimoriadne silné, severozápadné prúdenie, informuje portál imeteo.sk. Meteorologické výstrahy platia pre takmer celé územie Slovenska, no najkritickejšia situácia má nastať práve na horách v okrese Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno, kde od skorých ranných hodín dosahuje rýchlosť vetra až 45-50 m/s. Dramatické môže byť počasie aj v okrese Banská Bystrica, Dolný Kubín, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Žilina a Martin kde je vydaná výstraha druhého stupňa.

Policajná naháňačka na Kysuciach (Zdroj: Polícia SR - Žilinský kraj)

Počasie sa začalo zhoršovať na našom území už v piatok večer a sobota nebude výnimkou. Nárazy vetra môžu byť silnejšie aj v nižších polohách, najmä na západe v okolí Bratislavy, Nitry ale aj na Horehroní, kde vietor môže dosahovať v nárazoch až 100 km/h. Na hrebeňoch Tatier by dokonca vietor mohol pokoriť hranicu sily 150 km/h. Víchrica Katrin by však okrem silného nárazového vetra mala priniesť aj výdatné sneženie, ktoré spolu s avizovaným vetrom môže spôsobiť poriadnu snehovú kalamitu. Odborníci preto odporúčajú v prípade, že sa na hory chystáte, aby ste dôkladne zvážili predpoveď počasia a zostali radšej doma.

SHMÚ vydal výstrahy tretieho stupňa pred víchricou na horách
Zobraziť galériu (8)
SHMÚ vydal výstrahy tretieho stupňa pred víchricou na horách  (Zdroj: SHMÚ)

Ranné sneženie by malo postupne ustať, no počas dňa sa situácia na severe Slovenska môže ešte viac skomplikovať. Chladný a vlhký vzduch a severozápadné prúdenie prinesie trvalejšie zrážky, ktoré by mohli ovplyvniť aj dopravu. Silný vietor a husté sneženie spolu s predpoveďou o úhrne snehových zrážok až do 20 cm by mohol priniesť tvorbu snehových jazykov a závejov. Odborníci nevylučujú ani vznik takzvanej bielej tmy, ktorá môže dohľadnosť znížiť iba na pár metrov. Počasie by sa malo upokojiť až v priebehu nedele.

Viac o téme: PočasieVíchricaOrkánPočasie na horáchKatrin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu