Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obžalovaný Marián Magát dostal za extrémizmus šesť rokov väzenia

(Zdroj: Topky/Maarty)

PEZINOK - Obžalovaný Marián Magát dostal za rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú trestnú činnosť šesťročný trest väzenia. Rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zatiaľ nie je právoplatný. Obhajoba obžalovaného avizovala podanie odvolania.

archívne video

Pokračuje pojednávanie s extrémistom Mariánom Magátom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 10:45 

"Tento proces je diametrálne odlišný od štandardných trestných procesov na Slovensku," povedal obhajca obžalovaného Martin Burian. Tvrdí, že jeho klient bol odsúdený za prezentáciu názorov. "Tieto názory boli determinované štúdiom enormného množstva historických prameňov," zdôraznil. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Martin Nociar sa odvolal voči celému rozsudku. "Súd uznal vinu v 43 prípadoch. Jeden skutok oslobodil. V niektorých prípadoch a pri niektorých skutkoch prekvalifikoval konanie obžalovaného z ťažšieho trestného činu na menej prísnejší," podotkol. Navrhoval tiež uloženie peňažného trestu a súhrnný trest odňatia slobody v trvaní sedem rokov.

Okrem úhrnného šesťročného nepodmienečného trestu odňatia slobody dostal Marián Magát aj trest prepadnutia veci, konkrétne viacerých kníh. Trest si má odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Súd nezistil priťažujúce a ani poľahčujúce okolnosti. Samosudca uznal Mariána Magáta za vinného zo spáchania 43 skutkov. Ide najmä o trestné činy založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, rozširovania a výroby extrémistického materiálu či popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Trestných činov sa mal Marián Magát podľa obžaloby dopustiť v rokoch 2017 až 2021. Zadržali ho v januári 2022. Vzatý bol do väzby.

Súd sa z veľkej časti stotožnil s podanou obžalobou. "V podstate všetci znalci sa vyjadrovali ku všetkým príspevkom a svorne uviedli, že tak ako ich napísal na internete, nie sú pochybnosti o tom, že popiera holokaust," povedal samosudca Milan Cisarik. Nemá pochybnosti o tom, že kniha Židokracia, ktorú obžalovaný publikoval, predstavuje extrémistické dielo. Pri ukladaní trestu sa súd pohyboval v trestnej sadzbe od štyroch do desiatich rokov a ôsmich mesiacov. "Súd uvážil, že trest šesť rokov bude primeraný," podotkol. Cieľom je podľa sudcu odradiť ďalších páchateľov od podobného konania, tiež vyslanie signálu, že aj rozširovanie diel obžalovaného je trestným činom.

Viac o téme: ExtrémizmusSúd Marián Magát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu