Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VAROVANIE Na Slovensku sa môže vyskytnúť mohutná víchrica až orkán, ohrozené sú najmä tieto lokality

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na horách prevažne severného Slovenska sa môže vo štvrtok (25. 1.) vyskytnúť mohutná víchrica až orkán. Pre horské oblasti v okresoch Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad je predbežne avizovaný najvyšší stupeň výstrahy pred vetrom na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

archívne video 

Poľadovica v Petržalke dáva ľuďom zabrať (Zdroj: Tip čitateľa)

Vietor môže v polohách nad približne 1800 metrov nad morom dosiahnuť miestami v nárazoch rýchlosť 180 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť vetra môže byť do 120 kilometrov za hodinu. Výstraha by mala platiť predbežne od štvrtkovej polnoci do 11.00 h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňuje SHMÚ.

VAROVANIE Na Slovensku sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 160 kilometrov za hodinu

Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách je v okresoch Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Martin a Žilina v platnosti aj počas stredy. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť môže byť do 105 kilometrov za hodinu, čo je silná až mohutná víchrica.

VAROVANIE Na Slovensku sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

V okrese Michalovce platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy

V okresoch Tvrdošín a Poprad platí zároveň najnižší stupeň výstrahy pred vetrom. Na väčšine územia Slovenska je naďalej v platnosti prvý stupeň výstrahy pred tvorbou poľadovice. Časť Slovenska môžu potrápiť aj snehové jazyky a záveje. Okresy Sobrance a Snina aj sneženie. Druhý stupeň hydrologickej výstrahy pre nebezpečenstvo povodne platí v okrese Michalovce. "Na vodnom toku Latorica budú naďalej pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity," avizuje SHMÚ. Najnižší stupeň výstrahy platí v okrese Trebišov bez povodia rieky Roňava.

VAROVANIE Na Slovensku sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieVíchricaOrkánSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu