Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Náklady štátu na dotácie vysokých cien plynu poklesnú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vláda SR na svojom rokovaní v stredu (17. 1.) vyhlásila všeobecný hospodársky záujem aj na ceny plynu, pričom na návrh Ministerstva hospodárstva (MH) SR stanovila jeho ceny pre dodávateľov na úroveň 73,14 eura za megawatthodinu. MH predpokladá, že štát týmto opatrením ušetrí na kompenzáciách pre dodávateľov za ceny plynu približne 66 miliónov eur. V piatok o tom informoval tlačový odbor MH.

archívne video

Sme dve krajiny, ktoré jadrovú energetiku považujú za veľmi dôležitú (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Prvoradou úlohou ministerstva bolo garantovať stabilné ceny pre ľudí a zraniteľných odberateľov, čo sa nám podarilo ešte v decembri. Teraz sa sústredíme na možnosti, ako znížiť náklady štátu spojené s kompenzáciami vysokých cien energií," povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Náklady štátu na dotácie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Daná cena podľa MH vychádza najmä z aritmetického priemeru denných hodnôt burzy European Energy Exchange za obdobie od 1. januára 2023 do 31. decembra 2023. "Na regulované ceny pre domácnosti alebo zraniteľných odberateľov toto rozhodnutie nemá priamy vplyvy," dodalo MH.

Pre dodávateľov plynu tak bude rovnako ako pre dodávateľov elektrickej energie na rok 2024 vyhlásený všeobecný hospodársky záujem, ktorý dodávateľom komodity stanovuje, za akú cenu majú dodávať plyn zraniteľným odberateľom.

"Štát potom v prípade potreby dorovnáva týmto spoločnostiam v zmysle zákona tie náklady, ktoré mali preukázateľne nad hranicou vyhláseného všeobecného hospodárskeho záujmu. Spravodlivejším vyčíslením ceny v krízových časoch sa rezort hospodárstva snaží optimalizovať vplyvy energodotácií na štátny rozpočet," spresnilo MH.

Viac o téme: CenyPlynPoklesDotácieDodávateliaMinisterstvo hospodárstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu