Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ani druhý pokus o odvolávanie Blahu nevyšiel: Poslanci odmietli program

Ľuboš Blaha Zobraziť galériu (2)
Ľuboš Blaha (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR nebude rokovať o návrhu na odvolanie Ľuboša Blahu (Smer-SD) z funkcie podpredsedu parlamentu. Poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze. Zo 131 prítomných za schválenie programu hlasovalo 54 poslancov, proti bolo 77. Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) preto ukončil schôdzu.

archívne video

KDH podalo návrh na odvolanie Blahu z postu podpredsedu parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Odvolávanie Blahu z postu iniciovali poslanci za KDH, ktorí odovzdali 37 podpisov od poslancov opozície. Hnutie chcelo Blahu už druhýkrát odvolávať z funkcie v reakcii na video, v ktorom odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorý nahradil portrétom komunistického predstaviteľa Che Guevaru. Opozícia chcela, aby sa tentoraz otvorila diskusia vzhľadom na to, že vo veci sa začalo trestné stíhanie.

Ani druhý pokus o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

KDH v reakcii uviedlo, že Blaha mal unikátnu možnosť svoje konanie vysvetliť, "no namiesto toho, aby sa zachoval ako chlap, schoval hlavu do piesku". Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková upozornila, že ďalší obvinený človek vo vedení parlamentu je potenciálnou medzinárodnou hanbou pre Slovensko. "Pripomínam, že ani pri predošlom odvolávaní nám vládna koalícia neumožnila diskutovať a schôdzu neotvorila, žiaľ, toto sa stalo aj teraz. Na mieste je teda otázka, kde je tá nová politická kultúra, ktorú sľuboval Pellegrini," dodala Holečková.

Viac o téme: OdvolávaniePeter PellegriniĽuboš BlahaNárodná rada Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu