Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rodina s dieťaťom zablúdila v Malej Fatre: Zachránili ich vďaka TEJTO jednej veci!

Rodina s dieťaťom zablúdila v Malej Fatre
Rodina s dieťaťom zablúdila v Malej Fatre (Zdroj: Horská záchranná služba)

TERCHOVÁ - Nedeľa sa pre rodinu nemusela skončiť šťastne. Rodina s dieťaťom totiž zablúdila kvôli hustej hmle v Malej Fatre. Vďaka tomu, že boli aj na takúto možnosť pripravení, im vedeli záchranári pomôcť. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.

V nedeľu 14. januára požiadali Horskú záchrannú službu o pomoc rodičia so 7-ročným dieťaťom, ktorí schádzali z Veľkého Kriváňa s úmyslom dostať sa do Snilovského sedla. "V hustej hmle však zablúdili, vybrali sa smerom do Sedla Bublen a navyše zišli z hrebeňového tyčového značenia," uvádza HZS.

Veľkým šťastím bolo, že mali v telefóne nainštalovanú Aplikáciu HZS. Prostrednístvom nej kontaktovali tiesňovú linku a poskytli záchranárom HZS presné GPS súradnice svojej polohy. "Horskí záchranári z oblastného strediska HZS Malá Fatra skupinu v krátkom čase lokalizovali, poskytli im teplé nápoje, zateplili a následne odprevadili k hornej stanici lanovky v Snilovskom sedle, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračovali kabínkovou lanovou dráhou do Vrátnej samostatne," popisuje šťastný koniec Horská záchranná služba. 

Rodina s dieťaťom zablúdila v Malej Fatre (Zdroj: Horská záchranná služba)

Cez aplikáciu HZS vie človek pomoc privolať jedným tlačidlom. Je tiež skvelým pomocníkom pri plánovaní túr cez tzv. knihu vychádzok a túr. "Ak budeme mať o tebe tieto informácie, aplikácia ti večer pred plánovaným dňom túry sama odošle upozornenia a výstrahy pre danú lokalitu. Ak nebudú podmienky priaznivé, budeš mať dostatok času zvážiť inú trasu alebo úplne iný výstup. Navyše, ak sa nám po návrate z túry neozveš, prídeme ti na pomoc," informuje HZS. Okrem roho sa cez ňu dá poistiť, ale čo je najhlavnejšie, dokáže zachrániť život. 

Viac o téme: Malá FatraHorská záchranná službaVeľký Kriváň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu