Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ak sa chystáte na hory, dávajte si pozor! Platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v pondelok pre všetky pohoria. Informoval Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).

archívne video

Záchranári v Nízkych Tatrách pomáhali vyčerpanej maďarskej turistke (Zdroj: Horská záchranná služba)

Vo Fatrách a Tatrách za poslednú periódu napadlo 30 až 50 centimetrov nového snehu, ktorý silný vietor nerovnomerne rozmiestnil. V žľaboch a muldách prevažne východnej a južnej orientácie sú veľké a nebezpečné vankúše naviateho snehu. Vo veľmi strmých sklonoch tam hrozí uvoľnenie lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení.

Od štvrtka v niektorých lokalitách neustále sneží

"V nadmorských výškach do 2000 metrov nad morom si treba dať pozor na pohyb po veľmi strmých svahoch, kde tiež už pri malom dodatočnom zaťažení hrozí uvoľnenie lavín z mokrého snehu. Za súčasného otepľovania je pravdepodobný výskyt aj samovoľných lavín strednej veľkosti," upozornil Chlebovec.

archívne video

Záchranná akcia horských a leteckých záchranárov (Zdroj: hzs.sk)

Postupné otepľovanie a vlhko spôsobujú sadanie nového snehu, ktorý stráca na svojej voľnosti a mäkkosti. Od štvrtka (21. 12.) trvá perióda takmer súvislého sneženia, počas ktorej v slovenských pohoriach pribudlo 30 až 50 centimetrov nového snehu. Počas sneženia stále fúkal silný vietor prevažne zo severozápadného smeru, ktorý voľný sneh transportoval do pásma lesa, kde HZS eviduje miestami až 70 centimetrov nového snehu. Vietor naukladal veľké množstvo snehu aj na záveterné svahy. Hrúbka vankúšov tam dosahuje viac ako jeden meter. Sneh padal na starý tvrdý zmrznutý podklad, ktorý je vo vysokých polohách miestami odhalený, no inde predstavuje riziko klznej plochy pre lavíny.

Viac o téme: HoryLavínaNebezpečenstvoVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu