Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kaliňák obdaroval slovenských vojakov v Bosne a Hercegovine a stretol sa s tamojším ministrom obrany

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák navštívil vo štvrtok slovenských vojakov pôsobiacich v operácii EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine. Okrem programu na vojenskej základni Butmir absolvoval minister Robert Kaliňák bilaterálne rokovanie s ministrom obrany Bosny a Hercegoviny. Návšteva krajiny sa uskutočnila symbolicky 14. decembra, teda v deň podpisu Daytonskej mierovej dohody, ktorá ukončila medzietnický konflikt v Bosne a Hercegovine.

Hlavným dôvodom návštevy slovenského kontingentu, ktorý v rámci operácie EUFOR Althea pomáha dohliadať na bezpečnosť v regióne, bolo poďakovať sa 52 slovenským vojačkám a vojakom za ich službu. Minister Kaliňák zdôraznil, že slovenskí profesionálni vojaci plnia dôležitú úlohu a nejde len o symbolickú misiu.

archívne video

Fico obvinil Lipšica z toho, že koná na Matovičov príkaz a pýta sa, o čo im išlo po opätovnom obvinení Gašpara (Zdroj: Topky/Maarty)

"Sme serióznym partnerom, ktorý je vysoko hodnotený. Chcem sa poďakovať za vzornú prácu a oceňujem, že zvládate stres a napätie," uviedol minister Kaliňák. Zároveň využil túto výnimočnú príležitosť a vojakom podaroval darček v podobe hernej konzoly. Najväčším darom bolo ale stretnutie vojakov s ich najbližšími – s rodinnými príslušníkmi, ktorí pricestovali na palube vládneho špeciálu spoločne so slovenskou delegáciou do Bosny a Hercegoviny.

Bilaterálne stretnutie s ministrom obrany

Významnou časťou pracovnej cesty ministra obrany Roberta Kaliňáka bolo bilaterálne stretnutie s ministrom obrany Bosny a Hercegoviny Zukanom Belezom. Lídri sa na pôde rezortu obrany v Sarajeve zhodli na veľmi dobrej úrovni vzájomných vzťahov. "Bosna a Hercegovina vďaka mnohým pozitívnym zmenám jednoznačne napreduje v integračných snahách do európskych štruktúr a Slovensko ju v tomto úsilí bude plne podporovať aj naďalej. Sme si blízke národy a ak môžeme spraviť viac, radi to urobíme," uviedol šéf slovenského rezortu obrany.

Minister Zukan Helez poďakoval Slovensku za to, že patrí medzi krajiny, ktoré najaktívnejšie podporujú integračné snahy Bosny a Hercegoviny v rámci prístupových procesov do Európskej únie. Ministri otvorili aj tému možností vzájomnej spolupráce v rámci obranných priemyslov oboch krajín, napríklad pri vývoji slovenských zbraňových systémov veľkého delostreleckého kalibru.

Viac o téme: VojaciRobert KaliňákBosna a Hercegovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu