Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Žilinka sa postavil za kroky vlády: Každý kabinet ma právo určiť, akú podobu prokuratúry si vyberie!

Maroš Žilinka si myslí, že legislatívne zmeny pri ÚŠP sú vykonateľné. Zobraziť galériu (3)
Maroš Žilinka si myslí, že legislatívne zmeny pri ÚŠP sú vykonateľné. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR)

BRATISLAVA - Po tom, ako sa vláda náhle rozhodla o tom, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ukončí svoju činnosť, sa vynorili rôzne hlasy odporu, no prevažne zo strany opozície. Proti sú však aj známe neziskové organizácie, ktoré hovoria o vážnom ohrození právneho štátu na Slovensku. Generálny prokurátor Maroš Źilinka sa však v poslednom statuse vyjadril k tejto téme z iného uhla a tvrdí, že zákonne je celý proces v poriadku.

archívne video

Žilinka považuje podanie prezidentky na Ústavný súd za účelové (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Žilinka rovno v statuse tvrdí, že vládny legislatívny návrh je z vecného hľadiska v súlade s článkom 149 až 151 Ústavy SR. "Princípy determinujúce organizačnú štruktúru prokuratúry a funkčné vzťahy pri výkone jej pôsobnosti sú princípmi zákonnými a nie princípmi ústavnými, pričom Ústava SR na úpravu organizácie, štruktúry a činnosti prokuratúry zmocňuje zákonodarcu," myslí si Žilinka.

Žilinka sa postavil za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

Každý zákonodarca má právo vybrať si cestu, myslí si Žilinka

Legislatívny návrh je teda podľa Žilinku obsahovo "komplexný a vykonateľný". "Je výlučnou právomocou zákonodarcu, pre akú organizáciu prokuratúry SR sa rozhodne," argumentuje generálny prokurátor.

"Organizačná štruktúra prokuratúry (upravená zákonodarcom), počítajúca s jej osobitnou súčasťou v podobe Úradu špeciálnej prokuratúry, je plne legitímna, avšak pre napĺňanie ústavnej a zákonnej pôsobnosti prokuratúry SR nie nevyhnutná," dodal.

Žilinka sa postavil za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: VládaRušenieReakciaGenerálny prokurátorMaroš ŽilinkaGenerálna prokuratúra SRÚrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu