Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Osem faktov o SNEHU, o ktorých ste netušili: Ten druhý vám určite vyrazí dych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zima a sneh jednoducho patria k sebe. Snehové vločky sú (takmer) vždy zdrojom radosti i fascinácie a dokázu vykúzliť úsmev na tvárach malých i veľkých. Prinášame osem zaujímavých faktov o snehu, o ktorých ste možno vôbec netušili.

Sneh nie je zamrznutý dážď 

Snehové vločky sa tvoria priamo z vodnej pary v oblakoch procesom zvaným resublimácia. Snehová vločka tak, ako ju vidíme padať, nikdy nedosiahne kvapalné skupenstvo. 

Osem faktov o SNEHU,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sneh vie byť hlučný 

Pri hustom snežení bez silného vetra je hlasitosť padajúcich vločiek okolo desiatich decibelov, niekedy dokonca aj viac. To je zhruba hlasitosť normálneho dýchania. Pokiaľ však ide o sneh a hlasitosť, nič neprekoná valiace sa lavíny.

Vzhľad snehovej vločky je závislý od teploty 

Veľkosť a tvar snehových vločiek veľmi závisí od teploty. Pri teplotách okolo nuly nadobúdajú snehové vločky najväčšie rozmery, niekedy sa môžu aj navzájom spájať do veľkých supervločiek. Tvar snehových kryštálov závisí od teploty priamo v oblaku. Ľadový kryštál s priemerom jeden milimeter sa skladá z približne sto biliónov molekúl vody. A pravdepodobnosť, že by dve snehové vločky mali presne rovnaký tvar, je takmer nulová. 

Osem faktov o SNEHU,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Bez špiny nie je snehu 

Na vytvorenie snehovej vločky sú na začiatku vždy potrebné takzvané kondenzačné jadrá vo vzduchu. To môžu byť prachové častice, peľ alebo aj kryštáliky morskej soli. Pri vhodných podmienkach slúžia práve tieto jadrá ako základ, okolo ktorého sa začne tvoriť nová vločka.

Najväčšia snehová vločka na svete 

Najväčšia zaznamenaná snehová vločka na svete mala priemer neuveriteľných 38 centimetrov a bola pozorovaná v americkom štáte Montana v roku 1887. Ktovie, či bude tento rekord ešte niekedy prekonaný. 

Sneh je vlastne teplý 

Alebo presnejšie povedané, sneh je skvelý izolant, ktorý dokáže udržať pod povrchom, ktorý pokrýva, relatívne vysoké teploty. Využíva to sama matka príroda, ktorá sa snehom snaží chrániť korene rastlín a stromov pred zamrznutím. A svoje o tom vedia aj pôvodní obyvatelia polárnych oblastí, ktorí tento fakt využívajú pri stavbe iglu. Ak je vonku napríklad -30 stupňov, môže byť vo vnútri iglu okolo nuly. 

Osem faktov o SNEHU,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sneh ako tlmič 

To trochu súvisí aj s predchádzajúcim bodom. Sneh totiž perfektne izoluje zvuky. Zasnežené prostredie je tak výrazne tichšie. Medzi kryštálmi snehu sa tvoria vzduchové vrecká, ktoré pomáhajú zvuk z okolia pohlcovať.

Umelý sneh nie je sneh 

Umelý sneh, presnejšie označovaný termínom technický sneh, sa nedá porovnávať so skutočnými kryštálmi z neba. Produkcia umelého snehu sa spolieha na mrznutie vody rozprašovanej do vzduchu. Ide teda skôr o ľad.

Viac o téme: ZimaSnehSneženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu