Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký zásah NAKA! Obvinili bývalých šéfov štátnych podnikov: Zadržali štyri osoby

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v prípade, ktorý sa okrem iného týka podozrení z nehospodárneho spravovania majetku v štátnych podnikoch Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Vodohospodárska výstavba (VV). Obvineniu čelí deväť fyzických a jedna právnická osoba. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Zuzana Drobová. Upozornil na to spravodajský portál Aktuality.sk.

Hovorkyňa priblížila, že obvinenie bolo vznesené pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Týka sa deviatich skutkov.

archívne video

NAKA zasahovala aj v budove, v ktorej sídli rádio Borisa Kollára (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Dňa 27. novembra 2023 bola príslušníkmi NAKA, odbor Stred (pod dozorom prokurátora ÚŠP), realizovaná zaisťovacia akcia, v rámci ktorej boli zadržané štyri osoby," dodala Drobová s tým, že aktuálne nie je možné poskytnúť bližšie informácie.

Podľa portálu aktuality.sk medzi zadržanými je známy šéf Komplexnej centrálnej záchrannej služby Jána Culka ako aj bývalí riaditelia štátnych podnikov, ktoré patrili pod ministerstvo životného prostredia.

Medzi obvinenými je podľa portálu Startitup.sk bývalý šéf Slovenského vodohospodárskeho podniku Stanislav Gáborík. Taktiež aj Milan Boroš, bývalý generálny riaditeľ Správy Národného parku Muránska planina. Okrem nich čelí obvineniu aj Martin Lakanda, bývalý šéf Štátnej ochrany prírody, Daniel Kocera, bývalý šéf Vodohospodárskej výstavby a Vladimír Kollár bývalý šéf Vodohospodárskej výstavby.

SVP v reakcii uviedol, že nemá informácie o predmetnom zásahu NAKA. "Z medializovaných informácií vieme o povahe kauzy, ktorá je predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní, s ktorými sme v minulosti v tejto veci spolupracovali," uviedol hovorca SVP Marián Bocák. Vzhľadom na naďalej prebiehajúce konanie sa však bližšie k prípadu vyjadrovať nebude.

Viac o téme: ZásahNAKAVodohospodárska výstavbaSlovenský vodohospodársky podnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu