Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

SaS chce umožniť skrátený úväzok štátnym zamestnancom na rodičovskej

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS navrhujú umožniť štátnym zamestnancom, ktorí sú na rodičovskej dovolenke, privyrobiť si činnosťou, ktorá je podobná ich štátnozamestnaneckému miestu. Predložili preto do parlamentu novelu zákona o štátnej službe.

archívne video

Reakcia strany SaS na snahy vlády rozdeliť RTVS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci argumentujú, že len v zanedbateľnom počte prípadov je umožnené štátnym zamestnancom na rodičovskej dovolenke vrátiť sa do zamestnania na skrátený úväzok, či už na polovičný alebo trojštvrtinový. "V súkromnej sfére je zamestnávanie osôb na rodičovskej dovolenke na skrátený úväzok bežné a zamestnávatelia v snahe udržania si zamestnanca a zároveň poskytnutia flexibilných pracovných podmienok k takémuto kroku pristupujú," tvrdia poslanci.

Dodávajú, že ak si chcú štátni zamestnanci počas rodičovskej dovolenky privyrobiť, musia pracovať v inej sfére, než v akej majú odbornosť. Zákon o štátnej službe im totiž nedovoľuje vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá je zhodná alebo obdobná s činnosťou uvedenou v opise jeho štátnozamestnaneckého miesta. V novele preto navrhujú, aby im to bolo umožnené.

Viac o téme: PoslanciRodičovská dovolenkaSaSSkrátený úväzok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu