Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUÁLNE Časť Slovenska pod snehom: Na TÝCHTO miestach hrozia snehové jazyky a záveje! Hraničný priechod Svrčinovec uzavreli

Aj v Čadci sa zobudili do bieleho rána. Zobraziť galériu (2)
Aj v Čadci sa zobudili do bieleho rána. (Zdroj: gettyimages.com, archív M.O. )

BRATISLAVA - Celé Slovensko sa prebudilo do riadne chladného sobotňajšieho rána. Dokonca aj v Bratislave ráno poletoval sneh a riadne fúka. Aj keď všetky cesty by mali byť zjazdné, šoféri hlásia komplikácie na mnohých úsekoch, ktoré sú pokryté námrazou a vrstvou snehu. Pod Strečnom blokujú dopravu skrížené kamióny, na Donovaloch sa kamióny šmýkajú.

Najviac zrážok bolo ráno na západnom a severozápadnom Slovensku. Vločky poletovali aj v hlavnom meste a na Záhorí. Výdatnejšie však sneží v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Chladno a veterno bude po celý deň, na mnohých miestach treba rátat s celodennými mrazmi.  

video:

Na Katarínu začalo snežiť aj v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

aktualizované 12.24: Hraničný priechod Svrčinovec v smere do Českej republiky uzavreli. Dôvodom je neupravená vozovka. Informuje o tom Stellacentrum. "Poľadovica je na cestách v okolí Strečna a v okresoch Stará Ľubovňa, Kežmarok, Rimavská Sobota, Revúca, Sobrance i na horskom priechode Vrchslatina," upozorňuje ďalej. Sneženie i klzká vozovka komplikujú dopravu v okolí Bytče, Žiliny i Martina, rovnako tak v lokalite Tatranská Kotlina.

aktualizované 11.00: Vo Vysokých a Západných Tatrách platí pre polohy nad 1800 metrov nad morom (m n. m.) mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Výška snehovej pokrývky sa pohybuje od stredných polôh Vysokých a Západných Tatier od 50 centimetrov do 90 centimetrov.

aktualizované 9.50: Pod Strečnom sú skrížené kamióny, na vozovke je poľadovica. V úseku Žilina - Strečno - Vrútky sa tvoria v oboch smeroch dlhé kolóny. Na Donovaloch komplikujú dopravu šmýkajúce sa kamióny. 

Pozor na snehové jazyky a záveje

Na cestách severného a stredného Slovenska hrozia snehové jazyky a záveje. Výstrahu pred ich tvorbou vo vyšších polohách, resp. na horských priechodoch vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Pre okresy Žilinského, Banskobystrického, Prešovského i časti Trenčianskeho kraja platí výstraha do nedeľňajšieho (26.11.) večera.

Na aktuálne nebezpečenstvá na cestách upozorňuje aj Stellacentrum. Sneženie a klzkú vozovku hlási z okolia Bytče, Žiliny a Martina. "Poľadovica je na cestách v okresoch Stará Ľubovňa, Kežmarok, Rimavská Sobota, Revúca, Sobrance a na horskom priechode Vrchslatina," dodáva Stellacentrum. 

Komplikácie hlásia aj vodiči z okokia Trenčína, kde sú namrznuté cesty a husto sneží. 

AKTUÁLNE Časť Slovenska pod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

S hmlou musia rátať vodiči v lokalitách Spišská Nová Ves, Jelšava, Čaňa a Krompachy, Ludvíkov dvor, Medzilaborce, Ďurďošík a Vajkovce.

Galéria: Snehovú perinu majú aj v okolí Terchovej

Na cestách aj kašovitý sneh

„Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý, okrem D3 Poľana - Skalité a R3 obchvat Trstenej, kde je vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 1-3 cm. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sa na cestách miestami nachádza čerstvý až kašovitý, prípadne utlačený sneh o hr. 1-3 cm, miestami do 4-5 cm. 

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Na HP Chorepa, Huty, Javorník, Fačkov, Homôlka, Oravská Lesná, Besník, Makov, Vernár a Dobšiná sa nachádza čerstvý až kašovitý, prípadne utlačený sneh o hr. 1-3 cm, na HP Podspády do 4-5 cm. Na HP Vrchslatina je poľadovica,“ informuje Slovenská správa ciest.

Viac o téme: SnehZjazdnosťSnehové jazykySsneženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu