Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozkaz o odvolaní Čurillovcov je neplatný, Kubina si servítu pred ústa nedáva! Súd to prepískol, tvrdí minister

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Zasadnutie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR k téme postavenia policajných vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, mimo služby, sa v piatok nekonalo. Nebol totiž uznášaniaschopný, chýbali na ňom viacerí poslanci, rokovanie preto ukončili. Bratislavský mestský súd nemal v prípade policajného viceprezidenta Branka Kišša kompetenciu konať, vyhlásil v piatok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Rozhodovať mal podľa neho správny súd.

Výbor sa mal zaoberať rozhodnutím ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) postaviť vyšetrovateľov mimo služby. Členovia výboru z radov opozície a ďalší poslanci pokračujú v neformálnej diskusii bez ministra. Debatujú s predsedníčkou Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzanou Dlugošovou a právnym zástupcom dotknutých vyšetrovateľov Petrom Kubinom.

Minister vnútra rešpektuje, že výbor nebol uznášaniaschopný a rokovanie sa preto nekonalo. "Keďže som pozvánku dostal, prišiel som, bol som pripravený. Nemyslím si, že ústavnoprávny výbor má v tomto smere nejakú kompetenciu, ale rešpektujem, že parlament je nadradený vláde a rešpektujem to, že by tu mala byť nejaká politická kultúra," povedal novinárom.

Fakt, že sa výbor nekonal pre neprítomnosť koaličných poslancov, považuje za štandardný proces. „Poslancom nemám čo vysvetľovať, konám vždy zákonne," dodal.

Rozkaz o odvolaní Čurillovcov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šutaj Eštok po nástupe do funkcie rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Kubina označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Dlugošová pripomenula, že ministerstvo vnútra sa malo obrátiť na Úrad na ochranu oznamovateľov v súvislosti s postavením mimo službu vyšetrovateľov, ktorí mali status chráneného oznamovateľa. Poukázala na zákon a upozornila, že úkon bez súhlasu úradu je neplatný. Šutaj Eštok v piatok uviedol, že sa má s Dlugošovou stretnúť na budúci týždeň. Myslí si, že legislatíva je v tejto oblasti nedostatočná a nejednoznačná, vidí priestor na jej vylepšenie.

Rozkaz o odvolaní Čurillovcov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Mestský súd nemal kompetencie konať, tvrdí Šutaj Eštok

Minister vnútra argumentuje pri svojich tvrdeniach tým, že vzťah príslušníka Policajného zboru s rezortom vnútra nie je pracovnoprávny, ale verejnoprávny. Voči rozhodnutiu sa odvolá. Naďalej je presvedčený, že konal zákonne.

„Verím, že v odvolaní budeme úspešní, že krajský súd skonštatuje, že tam nebola príslušnosť civilného súdu konať, a že potom bude minister spravodlivosti rozhodovať o tom, či v prípade tohto sudcu nie je potrebné podať disciplinárne konanie," skonštatoval šéf rezortu. Podotkol, že sudca je spolužiakom Petra Kubinu, právneho zástupcu Kišša a tzv. čurillovcov. Rozhodnutie týkajúce sa Kišša ministerstvu zatiaľ nedoručili.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (6)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

V prípade postavenia tzv. čurillovcov mimo služby minister rešpektuje názor šéfky Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzany Dlugošovej, podľa ktorej sa mal minister pred rozhodnutím najprv obrátiť vzhľadom na ich status chráneného oznamovateľa na úrad. O téme majú diskutovať na budúcotýždňovom stretnutí. Šutaj Eštok vidí priestor na vylepšenie legislatívy, nie je podľa neho jednoznačná.

Branko Kišš môže naďalej pôsobiť ako prvý viceprezident Policajného zboru. Vyplýva to z neodkladného opatrenia, ktoré vydal Mestský súd Bratislava IV. Na sociálnej sieti ho zverejnil advokát Peter Kubina. Minister vnútra rozhodol koncom októbra o zrušení funkcie viceprezidentov Policajného zboru a preložení oboch viceprezidentov na iné posty.

Rozkaz o odvolaní Čurillovcov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Viac o téme: ParlamentNRSRNárodná rada SRÚstavnoprávny výborÚrad na ochranu oznamovateľovZuzana DlugošováČurillovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu