Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prípadné nadmerné zisky výrobcov elektriny by mali štáty prerozdeliť, povedala Saková

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovensko podporuje reformu energetiky EÚ, ktorej súčasťou by mala byť aj možnosť prerozdeliť príjmy časti výrobcov elektriny medzi spotrebiteľov. Uviedla to v spoločnom vyhlásení ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) s francúzskou ministerkou pre energetickú transformáciu Agnés Pannier-Runacher po utorkovom (7. 11.) bratislavskom rokovaní s ministrami štátov podporujúcich jadrovú energetiku. Ministerka zdôraznila, že je potrebný pragmatický prístup a schopnosť predvídať častejšie situácie vysokých a nestálych trhových cien.

"Vďaka reforme, ktorú chceme uskutočniť, bude môcť každý štát v prípade vysokých cien prerozdeliť príjmy časti výrobcov elektriny medzi spotrebiteľov, čím sa predíde situáciám 'nadmerných ziskov' výrobcov," uviedla Saková. Cieľom je podľa Sakovej, aby Európska únia zostala jednotná a súdržná v reakcii na minulú energetickú krízu. 

archívne video

Denisa Saková o pomoci Ukrajine (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Rokovania pre implementáciu tejto reformy ešte nie sú ukončené

Legislatívne návrhy si ešte podľa Sakovej vyžadujú diskusiu medzi Európskym parlamentom, Radou EÚ a Európskou komisiou. "Slovensko a Francúzsko pracovali ruka v ruke na úspechu tejto reformy a sú odhodlané dosiahnuť jej prijatie v najbližších týždňoch," dodala ministerka. 

Pripravovaná reforma európskeho trhu s elektrickou energiou by mala vytvoriť jasné podmienky a postupy aj pre investície do nízkouhlíkových technológií, a to vrátane jadrovej energetiky. Vytvorením predvídateľného, systematického a organizovaného právneho rámca budú mať investori priaznivé podmienky na investovanie do nefosílnych prostriedkov výroby elektrickej energie. 

Viac o téme: CenyElektrinaZiskyRokovanie Denisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu