Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Exzástupca šéfa mestskej polície v Humennom Kocan ide za korupciu do väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Bývalý zástupca náčelníka mestskej polície v Humennom Vladimír Kocan dostal za prijatie úplatku päťročný trest väzenia. Prípad súvisí s výberovým konaním na funkciu mestského policajta. Najvyšší súd (NS) SR na utorkovom verejnom zasadnutí potvrdil verdikt Špecializovaného trestného súdu.

archívne video

Kauza volebnej korupcie v obci Žehra: Obvinený starosta je s rozhodnutím súdu spokojný, necíti sa vinný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Okrem trestu odňatia slobody dostal Kocan aj päťročný zákaz vykonávať zamestnanie v orgáne verejnej moci. Zaradený je do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia.Senát Najvyššieho súdu SR v utorok zamietol odvolanie Kocana a tiež prokurátora. Kocan čelil pôvodne obžalobe z dvoch skutkov, odsúdený bol len za prijatie úplatku vo výške 1200 eur. Podľa predsedníčky senátu odvolacieho súdu usvedčujú Kocana okrem výpovede svedka, ktorý bol za podplácanie už odsúdený, aj ďalšie nepriame dôkazy.

Obhajca reagoval

Najvyšší súd konal v neprítomnosti Kocana, ktorý vo svojom písomnom odvolaní poukazoval na porušenie práv. Zdôrazňoval, že uložený trest považuje za prísny a neprimeraný. "Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR rešpektujeme, ale nesúhlasíme s ním," reagoval obhajca Attila Ilko s tým, že zvážia ďalšie právne kroky.Národná kriminálna agentúra zadržala Kocana v júni 2020 v rámci akcie Star. Ako člen výberovej komisie si mal vypýtať úplatok od uchádzača o funkciu mestského policajta. V prípade dokázania viny mu hrozil trest odňatia slobody od päť až 12 rokov.

Viac o téme: KorupciaHumennéNajvyšší súdVäzenieVladimír Kocan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu