Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Detaily desivého útoku vo vlaku: Útočník si vraj nič nepamätá! Nemocnica prehovorila o stave študentky

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Facebook/ Polícia SR, Getty Images)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Brutálny útok nožom na mladú ženu priamo v kupé rýchlika ochromil Slovensko. Po prvotnom otrase vychádzajú na povrch prvé detaily nie len samotného útoku, ale aj informácie o páchateľovi. Nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok už avizoval opatrenia.

archívne video

Dráma na vlakovej stanici: Vlak ženu ťahal za nohu desiatky metrov (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj)

K incidentu došlo v stredu večer okolo 20. hodiny v rýchliku smerujúcom z Košíc do Žiliny. Vlak však musel v Spišskej Novej Vsi nečakane zastaviť. 29-ročný muž mal totiž nožom zaútočiť na študentku smerujúcu do Ružomberka. "Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania, v jednom z vlakových kupé, podozrivá osoba náhle, bez zjavného dôvodu, zaútočila na 22-ročnú ženu, ktorá spolu s podozrivou osobou sedela v spoločnom kupé. S doposiaľ neznámym predmetom boli žene spôsobené viaceré bodno-rezné poranenia v oblasti krku a rúk," uviedla polícia. 

"Po príchode vlaku do železničnej stanice Spišská Nová Ves sa podozrivá osoba snažila z vlaku ujsť. Bezprostredne jej v tom, až do príchodu polície, zabránili spolucestujúci z vedľajšieho kupé. Poškodenú 22-ročnú ženu si do svojej starostlivosti prevzala posádka RZP, ktorá ju previezla do nemocnice. V nemocnici je hospitalizovaná aj naďalej a je mimo ohrozenia života," doplnili. Muž bol po vykonaní potrebných procesných úkonov umiestnená do cely policajného zaistenia. "Vzhľadom na závažnosť skutku vec prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. Na mieste bola vykonaná obhliadka miesta činu, počas ktorej bolo zaistených viacero stôp, ktoré budú podrobené znaleckému skúmaniu. Po ukončení bolo v súvislosti s týmto incidentom začaté trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu v jednočinnom súbehu s prečinom výtržníctva," informovali. 

Detaily desivého útoku vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Polícia SR)

V súčasnosti sa vykonávajú ďalšie procesné úkony smerujúce k objasneniu všetkých okolností, ktoré sú dôležité pre trestné konanie a ktoré podozrivú osobu viedli k spáchaniu tohto skutku. "Až po ich vykonaní a dôkladnej analýze bude rozhodnuté o ďalšom procesnom postupe. Čiastkové informácie preto poskytovať nebudeme a bližšie informácie poskytneme, až keď to situácia vo vyšetrovaní dovolí," dodali. 

Podľa portálu tvnoviny.sk. mal muž nastúpiť do vlaku na stanici v Krompachoch a na študentku zaútočil tesne pred stanicou Spišská Nová Ves. Žena v čase útoku sedela v kupé sama. Útočník si vraj na nič nepamätá, v čase vyčíňania mal byť pod vplyvom drog.

Polícia útočníka zadržala.
Zobraziť galériu (6)
Polícia útočníka zadržala.  (Zdroj: Polícia SR)

Mladá študentka je stabilizovaná

Mladá žena bola hospitalizovaná v nemocnici v Spišskej Novej Vsi. Ráno prišli z nemocnice povzbudivé správy. Jej zdravotný stav je našťastie stabilizovaný. Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Petra Klimešová uviedla, že na tiesňovú linku prijali žiadosť o pomoc k 22-ročnej žene s bodným poranením krku. "Na železničnú stanicu v Spišskej Novej Vsi sme vyslali posádku rýchlej lekárskej pomoci. Záchranári ju po prvotnom ošetrení transportovali do nemocnice," uviedla Klimešová.

Hovorkyňa siete Penta Hospitals SK Bianka Krejčíová potvrdila, že pacientka bola do spišskonovoveskej nemocnice privezená so stredne ťažkými zraneniami. "Momentálne je jej zdravotný stav stabilizovaný, nateraz zostáva hospitalizovaná v nemocnici," uviedla.

Polícia zatiaľ bližšie informácie k prípadu neposkytla. Krajská policajná hovorkyňa z Košíc Lenka Ivanová v stredu večer potvrdila, že došlo k incidentu medzi cestujúcimi. Incident sa mal odohrať v rýchliku R 762 smerujúcom z Košíc do Žiliny neďaleko stanice v Spišskej Novej Vsi.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (6)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šutaj Eštok hovorí o posilnení hliadok

Nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) už avizoval posilnenie hliadok vo vlakoch. Zranenej žene zaželal skoré uzdravenie. "Chcem ubezpečiť občanov, že aj spolu s dočasne povereným policajným prezidentom riešime situáciu tak, aby sa do budúcna ľudia nemuseli báť cestovať vlakom," deklaroval minister vnútra. O situácii plánuje hovoriť aj s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

Prezidentka Zuzana Čaputová označila útok na Spiši za smutný a odsúdeniahodný. Zároveň ocenila duchaprítomnú reakciu sprievodkyne i spolucestujúcich. "Oceňujem duchaprítomnú reakciu sprievodkyne, ktorá študentke poskytla prvú pomoc, ako aj ďalších cestujúcich, vďaka ktorým sa podarilo útočníka zadržať. Žiadne násilie nemôžeme v našej spoločnosti tolerovať a nemôžeme žiť ani v strachu o našich najbližších," napísala hlava štátu. Je rada, že zdravotný stav študentky je stabilizovaný.

Viac o téme: VlakRýchlikŠtudentkaPolícia Spišská Nová VesDrogyútok nožomDobodaná študentka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu