Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Európu a Slovensko sa valí desivé počasie: Jeho vyčíňanie pocítime už vo štvrtok, vietor môže spôsobiť škody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Oblasti atlantického nízkeho tlaku vzduchu nepoľavujú – práve naopak: jesenné sychravé počasie dokonca naberá na obrátkach, je čoraz búrlivejšie s občas výdatným dažďom. V západnej Európe sa zvyšuje riziko búrok a silného vetra. 

Začne sa to v stredu večer, píše wetter.de. Od Atlantiku sa blíži orkán CIARAN, ktorý sa v noci na štvrtok presunie popri Bretónsku pozdĺž Lamanšského prielivu do južného Anglicka a zasiahne aj Slovensko. Môže spôsobiť aj škody. Silné poryvy hurikánu sú možné pozdĺž celého pobrežia Atlantiku od Galície a severného Španielska až po severné Francúzsko a južné Anglicko. Modely počasia aktuálne počítajú na otvorenom Atlantiku s nárazmi až takmer 200 km/h. 

archívne video

Nočná búrka nad Bratislavou (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Na pobreží a vo vnútrozemí v Cornwalle, Bretónsku a Normandii sú možné nárazy s rýchlosťou až 130 km/h – očakávajú sa vážne škody spôsobené búrkami. Cez deň sa níž presunie do oblasti Severného mora a prinesie silný vietor a dážď aj sem, hoci níž zoslabne. 

To však nie je všetko – ďalšia búrka bude nasledovať večer. Tá bude síce slabšia, no prináša aj nárazy podobné hurikánu nad 100 km/h. Búrkové pole sa však sústreďuje južnejšie v južnom Francúzsku a severnom Španielsku. Aj v západnom Stredomorí je čoraz viac búrlivejšie a vlhké.

Okrem silného vetra prináša hurikán aj množstvo zrážok. Dažďové oblaky budú ako špongia na horách v západnej a strednej Európe - bude neustále pršať. To platí najmä pre atlantické pohoria pozdĺž Pyrenejského polostrova od severného Portugalska cez Galíciu po Pyreneje. 

Do víkendu tam má spadnúť až 300 litrov zrážok, keď ďalšie oblasti nízkeho tlaku spôsobia búrlivé vlhké počasie. Extrémne množstvo zrážok sa vyskytne aj v južných Alpách, na Korzike a v Janovskom zálive. Poveternostné modely predpovedajú 300 až viac ako 400 litrov zrážok v priebehu týždňa - hrozia záplavy. 

Počasie na Slovensku

Aj na Slovensku očakávame silný vietor. Prejaviť by sa mal už vo štvrtok okolo poludnia. Najskôr sa prejaví na horách a na západnom Slovensku, píše iMeteo.sk. V piatok však zasiahne už celé Slovensko. Najmä na hrebeňoch hôr bude dosahovať silu orkánu. Rýchlosť vetra 80 km/h pocítia oblasti v nižších polohách. Môže sa stať, že silné poryvy vetra budú lámať konáre stromov, či spôsobiť aj väčšie škody.

Viac o téme: OrkánSlovenskoEurópaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu